Astra Zenecas forskningsanläggning i Mölndal fyller 50 år. - Och i år har vi fått fem läkemedel godkända, det är helt unikt, säger vd:n Jan-Olof Jacke. Bild: Jonas Lindstedt.
 
Astra Zenecas forskningsanläggning i Mölndal fyller 50 år. - Och i år har vi fått fem läkemedel godkända, det är helt unikt, säger vd:n Jan-Olof Jacke. Bild: Jonas Lindstedt.  

Astra Zeneca firar och laddar om

Magmedicinerna Losec och Nexium är några av Sveriges största exportsuccéer genom tiderna. Nu firar Astra Zeneca i Mölndal 50 år – och att man fått fem nya mediciner godkända i år.

ANNONS
|

–De flesta brukar säga att om man i snitt lanserar ett läkemedel per år så har man haft en väldigt stadig utveckling. Nu har vi haft fem i år, det är helt unikt och självklart en stor del av framtiden, säger Astra Zenecas vd Jan-Olof Jacke.

Bara för några dagar sedan godkändes Astra Zenecas Fasenra av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

–Det är en medicin mot allvarlig astma och det första biologiska läkemedlet som vi kommer att lansera inom andningsvägarnas sjukdomar. Så det är en riktigt stor framgång, säger han.

Magmediciner för 1000 miljarder

Men under torsdagen blickade Astra Zenecas ledning, forskare och all övrig personal glatt och stolt i backspegeln och kikade in i framtiden, när forskningsanläggningen i Mölndal fyllde 50 år.

ANNONS

Här har magmedicinerna Losec och Nexium sett sin början och har blivit några av Sveriges största exportsuccéer.

–De har sålt för mer än 1000 miljarder kronor, säger Jan-Olof Jacke, och konstaterar att de har bidragit stort till svensk export.

Lokalerna var fyllda av ballonger i molekylformationer, och ett ändlöst långt bakelsebord stod uppställt inför kalaset.

En visuell resa in i kroppen

Men det som vd:n Jan-Olof Jacke och platschefen Matti Ahlqvist kanske var allra gladast över var att man också invigde företagets nya besökscenter. Det kallas The Amazing Journey, och är en exposé över hela läkemedelbolagets historia – men har också ett rent visuellt och interaktivt rum där besökare kan få se vad forskarna arbetar med i labben, dit besökare inte har tillträde.

–Det är känslan av ljudet inne i kroppen och interaktioner i vävnad eller celler ner på molekylär nivå som illustreras här. Vi är ett av de få ställena i världen, där man faktiskt kan få se hela kedjan av utveckling inom läkemedel, säger Matti Ahlqvist.

Skälet till besökscentret är att man ska kunna ta emot ännu fler medicinstudenter, kunder och statschefer, utan att störa forskningsarbetet.

På senare år har Astra Zeneca skapat en hel portfölj inom diabetes och hjärtsjukdomar. Och just nu är det stort fokus på cancerforskningen – inte minst då lungcancer.

ANNONS

–Vårt mål är naturligtvis att göra signifikanta framsteg, att man ska kunna leva med cancersjukdomen och kunna fajtas för att få bort den. Men man får vara lite försiktig med att sätta för stora förhoppningar i närtid, säger Jan-Olof Jacke.

Brexit ett bekymmer

Det enda just nu kan skymma utsikten är konsekvenserna av Brexit. Astra Zeneca bedriver mycket forskning i England, har lika mycket personal där som i Sverige. Och håller just nu på och bygger en stor forskningsanläggning i Cambridge.

Från Astra Zenecas sida är man övertygade om att det även i framtiden kommer att bedrivas avancerad forskning där. Men när det kommer till handel över gränserna, godkännandeprocesser och kvalitetstester blir det besvärligare om det blir en hård Brexit.

–Vi har nyligen tagit beslut om att vi ska duplicera den testning och kvalitetssäkerhet som görs i Storbritannien på annat ställe i EU, om vi hamnar i den situationen att man inte kan komma överens, säger Jan-Olof Jacke.

Exakt var den anläggningen kommer att läggas är inte klar ännu.

ANNONS