Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyamko Sabuni har valt att ställa in sin medverkan i Agenda.
Nyamko Sabuni har valt att ställa in sin medverkan i Agenda. Bild: Henrik Montgomery/TT

Efter historiska beslutet – Sabuni hoppade av Agenda

Under söndagen fattade Liberalerna beslut som innebär att partier öppnar för en borgerlig regering med stöd av SD.
Efter det valde partiledaren Nyamko Sabuni att ställa in sin medverkan i SVT:s nyhetsmagasin Agenda.
– Det är naturligtvis tråkigt för både tittarna och oss att inte få höra den ytterst ansvariga, i ett historiskt skede för partiet, svara på frågor i ett längre sammanhang, säger David Oscarsson, redaktör för Agenda, till SVT Nyheter.

Det var under en partikongress under söndagen som Liberalerna, med röstsiffrorna 59 mot 31, valde att gå på partiledningens linje. Den innebär att partiet öppnar för en borgerlig regering, som kan ta hjälp av Sverigedemokraterna för att ta makten.

– Det här beskedet ger ledningen mandat att jobba för en borgerlig regering, och den kommer lägga fram budgeten. Men om den inte har egen majoritet så kommer den behöva anpassa sig till den majoritet som finns i oppositionen, sa Sabuni till GP efter beslutet.

LÄS MER: Sabuni drev igenom sin linje – men priset kan bli högt

Krav om att stryka andra gäster

Partiledare Sabuni var sedan tidigare inbjuden som gäst till kvällens Agenda, men valde efter att beslutet fattats att ställa in sin medverkan i programmet.

– Vi har haft Nyamko Sabuni inbokad i flera dagar men hon har meddelat att hon inte vill medverka då hon inte kommer att bidra till att föra den interna debatten externt. Hon tycker att tonläget är högt och vill inte bidra ytterligare till det, säger Agendas redaktör David Oscarsson till SVT Nyheter.

Liberalernas partiledare ska även ha ställt krav på vilka andra gäster som skulle kunna delta i programmet, för att hon själv skulle ställa upp, enligt SVT. Något som kanalen vägrat.

– Hon öppnade dock för att komma om vi inte intervjuade interna kritiker i partiet efter att hon hade varit med, men det kunde vi inte gå med på, säger Oscarsson.

Varken Liberalerna eller Nyamko Sabuni hade vid 20-tiden kommenterat beslutet om att ställa in medverkan offentligt.

LÄS MER: Stenhård kritik mot skola i Göteborg: ”Mitt barn blir slagen flera gånger på en dag”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.