Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Efter branden: Hårda klimatet fortsätter på Facebook

Västra Hisingens ordförande Jahja Zeqiraj (S) är bestört över den misstänkta mordbranden på Lilleby Camping. – Det här är väldigt allvarligt, säger han. Och bara timmar efter att räddningstjänsten lyckats släcka branden dök nya kommentarer upp i sociala medier: "Det hade ju aldrig hänt om man börjat lyssna på de som bor i området sen innan".

– De som har tuttat på har satt människors liv i fara. Det är helt oacceptabelt, säger Jahja Zeqiraj.
Strax efter klockan halv tolv på torsdagen fick polis och räddningstjänst larm om en band i en villavagn på Lilleby camping i Torslanda. Branden hann aldrig sprida sig, ingen människa skadades och branden var släckt efter en stund. Redan strax efter klockan tolv meddelade polisen att det inte finns någon naturlig orsak till branden.
Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Läs även: Därför polisanmäldes inte kommentarerna

Branden skedde i en av de villavagnar som ska bli tillfälliga bostäder för 200 flyktingar som fått uppehållstillstånd. Inflyttning är planerad till i början av oktober.
Jahja Zeqiraj, som även är ordförande i fastighetsnämnden och sedan i höstas arbetat med att ta fram bostäder för nyanlända, säger att hans oro har besannats och menar att det är tecken på en mycket allvarlig utveckling.

– Jag utesluter inte att det finns en koppling mellan branden och det missnöje som visades vid vårt informationsmöte om villavagnarna.
– Den retorik som sprids i sociala medier uppmanar till sådana här attentat. Jag vet attentat är ett starkt ord – men det är så jag ser det. Troll, rasister och främlingsfientliga kan sprida sitt hat obegränsat. Det är mycket oroande.

Bara ett par timmar efter det att branden hade släckts började det skrivas om nyheten i den slutna Facebook-grupp där boende i Torslanda under hösten hetsat varandra om att bränna ner bostäderna.
"Hahahhahahah någon har eldat upp skiten" skrev en person. "Det hade ju aldrig hänt om man börjat lyssna på de som bor i området sen innan" skrev en annan.

Jahja Zeqiraj berättar att stadsdelen Västra Hisingen tillsammans med polisen nu förstärker säkerhetsåtgärderna i och kring området. Han vill inte uppge några detaljer, men säger att det bland annat handlar om fler vakter.
– Vi har ansvar för säkerheten för befolkningen, säger Jahja Zeqiraj.

En person som är anställd på Lilleby camping upptäckte branden i ett tidigt skede och påbörjade släckningsarbetet. Tack vare det och att räddningstjänsten snabbt var på plats, kunde skadorna begränsas till fasaden på en av de 23 villavagnar som redan står uppställda på campingen. 

Ami Höglund är vd för Svenska semesterhem där Lilleby camping ingår. Hon var själv inte där när branden bröt ut, men har fått information genom sin personal. 
– Det som har hänt är otäckt. Man kan undra hur det är ställt med folk, säger hon. Vi har vakter nattetid, men det här skedde ju mitt på dagen. Jag vet inte vad vi ska göra mer än vad vi redan gjort.

Under dagtid finns personal, men torsdagens händelse har tydligt visat att det inte är tillräckligt, säger hon. Företaget har tidigare inte märkt av några direkta hot, förutom att de blivit uppmärksammade på att det förekommer skriverier på nätet. 
– Det är klart jag känner oro. Men vi fortsätter enligt plan. Vi får ett väldigt bra stöd av polisen, som verkligen gör det de ska, säger Ami Höglund. 
Polisen har inlett en teknisk undersökning och kommer att hålla förhör med de som jobbar på platsen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.