Efter avslagna sortin – Trump håller sig undan

Vad gör Donald Trump? Han har inte framträtt sedan han reste till Palm Beach. Men han väntas koppla av med en golfrunda under helgen. Och förbereder även sitt försvar i riksrätten – som kan börja redan nästa vecka.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Det blev ett avslaget farväl för Donald Trump på Joint Base Andrews utanför Washington. Det som var tänkt som en storslagen ceremoni med företrädare för de militära vapengrenarna, musikkårer, kanonsalut och tusentals jublande anhängare krymptes till att några hundra var på plats, att låtarna från kampanjmötena dånade ur högtalarna och att Frank Sinatras ”My Way” spelades när Air Force One för en sista gång lyfte från basen med Donald Trump ombord.

Trump har fortfarande vägrat ett erkänna sig besegrad och hävdar att han utsatts för valfusk. Det var också detta som ledde till mobbens stormning av Kapitolium och att han nu ställs inför riksrätt för att han i ett tal hetsade sina sympatisörer att anfalla just som Joe Bidens seger skulle godkännas i kongressen.

ANNONS

LÄS MER:Trump tar farväl – har en egen avskedsceremoni

Fortsatt juridisk process

Att Trump avgått innebär inte att riksrättsprocessen är över. Åtalet förs på måndag över till den numera demokratiskt dominerade senaten (med vicepresident Kamala Harris utslagsröst). Vittnen och offer är i detta åtal samma personer. Medlemmarna av representanthuset och senatorerna fördes brådstörtat i säkerhet tillsammans med Trumps vicepresident Mike Pence då inkräktarna skanderade ”Häng Mike Pence”.

Det betyder att åklagarna har ett relativt enkelt mål framför sig. Det blir betydligt mer komplicerat för Donald Trumps försvarsteam. Trump har möjlighet att framträda själv, vilket han också sade att han ville vid den förra riksrätten i samband med Ukrainaskandalen för ett år sedan. Men då – liksom nu – avråds han från det. Istället tar slipade advokater över och bygger försvaret kring att Trump inte var inblandad och att hans tal – där han uppmuntrande sina sympatisörer att ta sig till kongressen – inte betydde en uppmaning till stormning utan bara en uppmaning att göra sina röster hörda, vilket ingår i yttrandefriheten.

LÄS MER:Vita huset töms på allt – utom möblerna

Oklart om politisk framtid

Både Trump själv och några av hans närmaste har antytt att den politiska karriären inte är över. Vid sitt avskedstal på flygbasen sade han också att han kan komma tillbaka. Om det betyder att han tänker försöka behålla sitt grepp över det republikanska partiet eller utveckla sin rörelse ”Make America Great Again, MAGA” till ett tredje parti är osäkert.

ANNONS

Trumps lojalister inom republikanerna har krympt betänkligt efter stormningen av Kapitolium. De som stödde honom i kampen mot det påstådda valfusket – som senatorn Ted Cruz – är påtagligt stukade. Trumps ”bas” – med grunden i den tidigare ledarlösa Teapartyrörelsen – är uppskattningsvis 15 procent av den republikanska väljarkåren och att bygga en stark partienighet utifrån den är komplicerat.

LÄS MER:Hit flyttar familjen Trump efter Vita Huset

Pengar saknas – trots miljoninsamling

Trump har samlat in närmare 300 miljoner dollar efter valet med hänvisning till valfusk. Men de pengarna behövs nu för skattemål och andra juridiska turer som väntar. Han har också ett stort behov av att försöka rädda sitt skakiga affärsimperium med hotell, fastigheter och golfanläggningar. Ekonomin var inte heller stark före presidenttiden och efter stormningen av Kapitolium har hans stora långivare Deutsche Bank krävt återbetalning, andra banker har avslutat honom som kund och samarbetspartners på golfbanorna och kongressanläggningarna sagt upp sina avtal.

Det viktigaste för att bygga upp ett parti är pengar. Utan ekonomiska resurser leder inte det politiska budskapet långt. Och det är just pengar som just nu saknas för Donald Trump. Stora och betydande bidragsgivare har både tagit avstånd och betalar inte längre bistånd varken till Trump eller andra republikanska politiker.

Det näst viktigaste för att bygga upp ett parti är hårt arbete och tålamod. Ross Perot försökte utmana tvåpartisystemet 1992 från höger och fick 19 procent av rösterna. Fyra år senare fick han elva och 2000 tillhörde Donald Trump de som undersökte möjligheterna att ta över. Reformpartiet dog därefter en död i tysthet.

ANNONS

LÄS MER:Historiska skillnaden när Joe Biden blev president

Familjen flyttar till Florida

Det finns många tredje partier – bland dem de gröna – och de har möjlighet att avgöra val på marginalen. Ralph Nader var presidentkandidat för de gröna 2000. Han samlade bara marginellt med röster men drog ändå tillräckligt många från Al Gore för att tippa över segern till George W Bush efter ett valkaos med omkring 500 rösters marginal i den avgörande delstaten Florida. Det är troligen inte Ralph Naders i stort sett bortglömda roll som Donald Trump eftersträvar utan en mer betydande position.

En möjlighet är att familjen Trump koncentrerar allt kring just Florida dit också Trumps äldsta barn Ivanka, Donald jr och Eric är på väg att flytta. Här finns en guvernörspost som Ivanka sägs ha sneglat på men också två platser i senaten.

Men en fällande dom i riksrätten kan sätta definitivt punkt för Donald Trumps framtida politiska ambitioner. Och troligen också för nästa generation i Trumpfamiljen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS