Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stefano Catenacci lämnar sina roller som kökschef på Operakällaren och som hovtraktör.
Stefano Catenacci lämnar sina roller som kökschef på Operakällaren och som hovtraktör. Bild: Lars Pehrson / SvD / TT

Efter anklagelserna – han slutar som hovtraktör

Tidigare i veckan kom uppgifter i tidningen ETC om att krögaren Stefano Catenacci ska ha utsatt personal för sexuella trakasserier under flera års tid.
Nu lämnar han restaurangen Operakällaren och slutar som hovtraktör, kungens officiella kock. Catenacci förnekar dock anklagelserna.
”Jag vill tydligt säga att anklagelser om att jag skulle ha förgripit mig på medarbetare inte stämmer. Dessa påstådda händelser bestrider jag bestämt. De har inte ägt rum” skriver han i ett brev till DN.

I måndags publicerade tidningen ETC ett reportage där 12 kvinnor pekade ut krögaren Stefano Catenacci, de hävdade att han under flera år utsatt sin personal för sexuella trakasserier.

Inga polisanmälningar hade dock gjorts mot Catenacci.

Catenacci har under många år varit kökschef på restaurangen Operakällaren – dessutom har han sedan 2012 varit hovtraktör, en roll i vilken man är ansvarig för kungahusets bjudningar och middagar. Han har därmed ansvarat för maten vid flera kungliga bröllop.

Avgår med omedelbar verkan

I ett brev till DN meddelar han nu att han lämnar både Operakällaren och rollen som hovtraktör, med omedelbar verkan.

”Den senaste veckan har det riktats anklagelser mot mig som person och chef. Jag tar dessa anklagelser på största allvar och vill från djupet av mitt hjärta be om ursäkt till de personer som upplevt att jag har betett mig på ett opassande sätt och missbrukat mitt ledarskap. Det har aldrig varit min avsikt att kränka eller förolämpa någon. Det finns all anledning för mig att reflektera över mitt agerande” skriver han till DN.

Anmäler flera tidningar

Stefano Catenacci driver nu juridiska processer mot både Expressen och ETC. De båda tidningarna är polisanmälda för grovt förtal, enligt DN.

– De anklagelserna som riktas mot min klient som avser brottsliga handlingar är väldigt allvarliga och de avvisas, har Catenaccis advokat Hanna Lindblom tidigare sagt till DN.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.