Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andrzej Duda vann det polska presidentvalet och sitter kvar i fem år till. Bild: TT/AP Photo/Czarek Sokolowski, GP
Andrzej Duda vann det polska presidentvalet och sitter kvar i fem år till. Bild: TT/AP Photo/Czarek Sokolowski, GP

Jan Höglund: Dudas seger är en utmaning för EU

Den polske presidenten Andrzej Duda sitter kvar i fem år till. Men hans segermarginal var liten. Landet är politiskt djupt splittrat. För EU blir det en utmaning att hantera en medlem som går sin egen väg.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Andrezej Duda stöds av det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa och fick preliminärt 51,2 procent av rösterna. Den liberale och EU-vänlige motkandidaten, Warszawas borgmästare Rafal Trzaskowski, slutade på 48,8 procent i söndagens andra och avgörande omgång av det på grund av pandemin försenades presidentvalet.

Skiljelinjerna i valmanskåren gick, enligt experter, i mycket mellan stad och landsbygd och unga och äldre. Valdeltagande var 68,9 procent enligt The Guardian. Det är med polska mått historiskt högt och indikerar att många polacker ville ta ställning i ett val som har kallats det viktigaste sedan det första fria parlamentsvalet i Polen för över 30 år sedan. Det blev början på kommunismens fall i Östeuropa.

Går i en auktoritär riktning

Nu har det handlat om ekonomin, som är förhållandevis stark och gynnar många polacker i vardagen genom satsningar på pensioner och höjda barnbidrag. Men också om de framtida relationerna med EU, och om landet ska fortsätta att gå i vad många ser som en auktoritär riktning med ökad centralisering, mindre utrymme för fria medier och ett rättssystem vars oberoende kan ifrågasättas.

Så har skett under fem år med det i politiken dominerande Lag och rättvisa under ledning av Jarosław Kaczyński.

Inför presidentvalet har den tidigare presidenten och fredspristagaren Lech Wałęsa uttryckt sin oro över en utveckling som urholkar demokratin. Till Sveriges Radio sade han att EU borde kasta ut Polen ur unionen om landet inte respekterar rättsstatens principer.

– EU måste ställa krav, antingen så följer ni EU:s regler eller så får ni lämna unionen, sade han.

Oavsett vem som vinner hoppades Wałęsa att presidenten ska verka enande, söka lösningar och inte splittringar.

”En nära ideologisk koppling till Lag och rättvisa”

Det återstår dock att se vilken kurs Andrezej Duda väljer. Anhängare som har uttalat sig efter valet säger att farhågorna är överdrivna. Demokratin är inte hotad. Men Duda har en nära ideologisk koppling till Lag och rättvisa. Partiet för en socialkonservativ politik och har, trots den ekonomiska nyttan av medlemskapet, inte dragit sig för åtgärder som i praktiken fjärmat landet från EU och unionens grundläggande och gemensamma värderingar.

Med Duda kvar vid makten behöver partiet sannolikt inte räkna med att han lägger in presidentens veto mot nya kontroversiella lagförslag, utan sitter säkert fram till nästa parlamentsval om tre år. Han har också uttalat sig i känsliga och för opinionen delande frågor i ett Polen där värdekonservatism och religion är starkt förankrade. Han anser att hbtq-rörelsen är värre än kommunismen.

Andrezej Duda har en supporter i den amerikanske presidenten Donald Trump, som han besökte i Vita huset under det polska valkampanjen. Polacken hoppas att fler amerikanska trupper ska stationernas i Polen som en garanti mot rysk expansion i närområdet. Amerikanerna kan möjligen flyttas från Tyskland som Trump anklagar för att betala för lite för försvaret och vill straffa under den globala krisen med att ta hem 9 500 soldater. Vänskapen mellan amerikanen och den tyska förbundskanslern Angela Merkel prövas just nu, för att uttrycka det milt.

Väcker protester i Bryssel

På samma sätt som Donald Trump har den nuvarande polska regeringen en spänd relation till EU och det är oskrivet hur det ska bli i fortsättningen. Samtidigt är EU hårt pressat av akuta ekonomiska frågor som måste lösas under pandemin och efter brexit. Det första fysiska toppmötet om ett återhämtningspaket och långtidsbudgeten hålls på fredag.

Ytterligare en intern strid vore inte önskvärd. Dessutom är Polen inte ensamt om att föra en politik som väcker protester i Bryssel. Ungern är det tydligaste fallet. Och för att kunna straffa ett land krävs i allmänhet enighet bland de återstående 27 medlemmarna.

Det är en fördel för Polen, men en utmaning för EU.

LÄS MER: Knapp seger för president Duda i Polen

LÄS MER: Duda omvald – men Trzaskowski kallas segrare