Övervakningen av medborgare skärps och utvecklas nu på många håll till följd av coronautbrottet.
Övervakningen av medborgare skärps och utvecklas nu på många håll till följd av coronautbrottet.

Drastiska grepp för att stoppa smitta kan bli bestående

Övervakning av medborgare påskyndas av coronakrisen. Via mobiltelefon kan myndigheter se var du är och till och med vem du träffar. Israel prövar en metod att tvinga människor i karantän via textmeddelande. Bli inte förvånad om du inom en snar framtid får vända dig om och spana efter ett privatliv som har flytt.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS

George Orwells mörka vision om det framtida allseende samhället, boken 1984, kom ut 1949. Om författaren levt i dag skulle han säkert haft svårt att förstå hur mycket Storebror ser dig. Med utvecklingen av internet, satelliter, smarta mobiltelefoner och artificiell intelligens är massövervakningen mer inträngande och avslöjande än någonsin tidigare.

Kameror i allmänna miljöer registrerar dig och du lämnar elektronisk spår så fort du visar platsbrickan för att komma in på jobbet, betalar med kort eller surfar på nätet. Allt kan bevaras och sättas samman i mönster över ditt beteende, dina kontakter och dina rörelser. Läser du en förundersökning inser du hur oerhört väsentlig och ofta avgörande sådan information är för att fälla en misstänkt i en brottsutredning.

ANNONS

Vi minns det chockartade avslöjandet av hur USA:s underrättelsetjänst följde miljontals privata och offentliga personer via telefon- och internettrafik, och alldeles säkert fortfarande gör. Och amerikanerna är inte på något sätt unika.

Ledande på övervakning

Före den globala krisen var Kina inte bara en ekonomisk supermakt, utan ledande i världen på att övervaka sina egna invånare i enpartistatens nationella intresse. Nu när det finns positiva tecken på att spridningen av smitta kanske har stabiliserats i landet och folk uppmanas gå tillbaka till jobbet används data för att styra deras liv.

New York Times rapporterade nyligen att i 200 städer har människor tvingas installera ett program på sina mobiltelefoner. Det avgör med olika färgkoder om de anses utgöra en risk och ska vara i karantän eller om de får åka kollektivt, handla och vistas på allmänna platser. Men, visar en analys som tidningen hänvisar till, systemet tycks också dela uppgifter med polisen i en ny form av automatiserad social kontroll. Det kan, skriver journalisterna, bestå långt efter att virusutbrottet är över.

I Israel har det israeliska hälsoministeriet i veckan meddelat att man i det nödläge som råder har börjat använda ett elektroniskt sökprogram, utvecklat av landets säkerhetstjänst Shin Bet, för att följa hur virussmittade personer rör sig. Benjamin Netanyahu, landets premiärminister i väntan på att en ny ska utses efter valet, motiverar det i ett tv-tal:

ANNONS

– Isarel är en demokrati och vi måste upprätthålla en balans mellan civila rättigheter och allmänhetens behov. Det här verktygen kommer att hjälpa oss mycket med att lokalisera de sjuka och stoppa viruset från att spridas.

Övervakningen kommer att pågå i minst 30 dagar. Redan hade 400 personer kontaktats via textmeddelande om att de varit i närheten av smittade och måste isolera sig hemma, enligt Times of Israel. Mörkertalet är rimligen mycket betydande, eftersom du kan vara smittad utan att veta om det.

Systemet har väckt skarp kritik och väntas bli prövat i landets högsta domstol. Association for Civil Rights in Israel anser i ett uttalande att det är ett farligt prejudikat att ge säkerhetstjänsten nya, hemliga maktmedel. Det är ett sluttande plan som måste mötas och lösas efter mycket debatt och inte en kort diskussion, enligt rättighetsorganisationen.

Använder mobiltelefoner för att spåra

Tyskland förbundskansler Angela Merkel kallar krisen den största utmaningen sedan andra världskriget. Mycket hänger på vårt gemensamma, solidariska handlande, säger hon i ett tal till nationen. Hon utesluter inte att rörelsefriheten begränsas, på samma sätt som i flera grannländer.

I Tyskland har landets motsvarighet till smittskyddsinstitutet fått tillgång till anonymiserade uppgifter över användandet av mobiltelefoner. Förhoppningen är att kunna avgöra om kunderna, eller i varje fall deras mobiler, följer en rekommendation om att hålla sig hemma. Institutets chef Lothar Wiele enligt Ekoredaktionen:

ANNONS

– Om vi kan se att folk fortsätter röra sig och smittspridningen samtidigt fortsätter, då vet vi varför.

Syftet med övervakning och tvångsåtgärder är naturligtvis gott, att smittan snabbt ska begränsas och så få som möjligt drabbas. Men det tänjer på gränser och riskerar att hota den personliga integriteten ytterligare även på sikt. Det är en följdsjukdom som kan bli svår att läka.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS