Två månader efter presidentvalet fortsätter Donald Trump att hävda att ett avancerat valfusk kostat honom segern. Domstolar har avslagit överklaganden, Högsta domstolen har gjort samma sak, justitieministern har tillbakavisat Trumps påståenden och elektorskollegiet har fastslagit valresultatet. Men Trump vidhåller att Joe Biden inte är den legitime nye presidenten som i ett demokratiskt val har röstats fram av majoriteten av de amerikanska väljarna.
Krav på nya utredningar kan komma
När kongressens två hus, representanthuset och senaten, sammanträder för att slutgiltigt fastslå valresultatet brukar det vara en ren formalitet. Men denna gång, den 6 januari, blir det annorlunda. 104 republikanska medlemmar av representanthuset och ett tiotal republikanska senatorer han aviserat att de ifrågasätter valresultatet i avgörande delstater och därmed också elektorskollegiets röster. Krav på nya utredningar kan komma och följas av debatter och överläggningar i slutna rum. Vicepresident Mike Pence, som formellt är ordförande i senaten, uppmanas av Trump att leda försöken att underkänna resultatet.
Men det innebär bara att processen förlängs. I sak ändras ingenting eftersom det finns en klar majoritet i båda husen för att valresultatet skall fastställas. Men det ger ändå ytterligare näring till Donald Trumps kampanj om att han berövats presidentposten genom avancerat valfusk som inte bara demokraterna påstås varit inblandade i, utan även topprepublikaner i avgörande delstater som guvernören Brian Kemp i Georgia.
Till det mer märkliga i de republikanska kongressledamöternas och senatorernas underkännande av resultatet i presidentvalet hör att de inte ifrågasätter hur de själva valts. Hela kongressen och en tredjedel av senaten valdes samtidigt som presidenten och med samma röstningsmaskiner och på samma valsedlar. Ännu har dessa republikaner inte kunnat förklara hur maskinerna skulle ha manipulerats så att bara Donald Trump förlorade.
Två extraval hålls i Georgia
Men Donald Trump är nu inne på att det förekommit valfusk också i valen till kongressen och han hävdar att det kan förekomma igen när två extra val till senaten hålls i Georgia på tisdag den 5 januari.
Anledningen till extravalen är att vinnaren måste få över femtio procent av rösterna enligt delstatens valregler. Med tre kandidater finns risken att femtio procent inte uppnås. Men när valen tas om är bara de två kandidater som vunnit flest röster med i den avgörande omgången.
Det handlar om två senatsval, och skälet till att båda Georgias platser står på spel är att en tidigare senator lämnade av hälsoskäl under sin mandatperiod och ersattes tillfälligt. Denna plats skall i valet besättas permanent.
Den republikanska ersättaren som vill bli vald är Kelly Loeffler, affärskvinna och en av Georgias rikaste personer. Hon står mot demokraten Raphael Warnock, som är baptistpastor och verksam i Martin Luther Kings gamla kyrka.
I det andra senatsvalet står republikanen David Perdue, som redan sitter i senaten, mot demokraten John Ossoff som har en bakgrund som journalist och dokumentärfilmare.
I båda valen visar opinionsmätningarna att det är jämnt. Anledningen till det stora intresset är att dessa val avgör balansen i senaten. Det räcker för republikanerna att vinna ett av valen för att behålla majoriteten medan demokraterna måste vinna båda för att säkra övervikten.
Både Joe Biden och Donald Trump kommer till Georgia under måndagen för att kampanja.
Men medan Biden väntas tala för de demokratiska kandidaterna tros Trump koncentrera sig på att hävda att han utsatts för valfusk och uppmana republikanerna som redan finns i kongressen att ifrågasätta elektorskollegiets resultat.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.