Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Dana Verkouteren
Bild: Dana Verkouteren

Britt-Marie Mattsson: Dragkampen fortsätter – försvaret förnekar inte längre anklagelserna mot Trump

Båda sidor har lagt fram sin sak. Nu är det dags för frågor enligt ett beslutat mönster. Men nya vittnen kan bli aktuella. Trots att Donald Trumps advokater kallar riksrätten för ”fara, fara, fara”.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Demokraterna utnyttjade nästan alla av de 24 timmarna som de hade till sitt förfogande för att lägga fram åtalet i senaten. Donald Trumps advokater – med Jay Sekulow som den mest engagerade – överraskade därefter genom att bara använda sig av en bråkdel av den tilldelade tiden när de utvecklade försvaret.

Presidentens team förnekar inte längre att Trump gjort det som demokraterna åtalar honom för. De koncentrerar sig istället på att förklara varför dessa handlingar inte kan vara föremål för riksrätt. Trump hade, enligt advokaterna, rätt att uttrycka tveksamhet om Ukrainas förmåga att hantera det beslutade militära biståndet och att hålla inne det med hänvisning till korruptionen i landet. Han hade rätt att föreslå en utredning av Joe Biden och hans son Hunter för att få klarhet i om det fanns någon korruption i det här fallet. Slutklämmen i försvaret är att demokraterna tolkar konstitutionen fel med sina åtalspunkter och att ribban sänkts dramatiskt för när riksrätt han anses försvarbart.

Trumps advokater trummar in att det handlar om politiska meningsskiljaktigheter mellan Trump och demokraterna, inte om maktmissbruk. Och Jay Sekulow slog fast att detta ska hanteras i demokratiska val, inte genom avsättning. Ribban för riksrätt har, sade Sekulow, sänkts på att allvarligt sätt och han avslutade med att höja ett varningens finger för att demokratin därmed urholkas.

– Fara, fara, fara.

Omröstning väntar

Frågan om ytterligare vittnen ska kallas in hänger fortfarande i luften. De noga utformade sessionerna med fråga-svar kan vara avslutade under torsdagen. Frågorna har lämnats in till ordföranden i Högsta Domstolen, John Roberts, som läser upp dem och låter båda sidor få fem minuter var att svara. Därefter skulle en omröstning kunna genomföras där domen faller mot Donald Trump. För fällande dom krävs två tredjedels majoritet, vilket demokraterna inte kan samla i den republikanskt dominerade senaten.

Trump och republikanerna har klagat över att det inte finns tillräckligt många vittnen med förstahandsinformation som framträtt. Detta beror dock på att Vita huset hindrat vittnen från att framträda. Demokraterna har valt att inte gå den långa vägen i domstolar (med möjlighet till många överklaganden) för att få dem att vittna, vilket kunde tagit månader och kanske i flera fall år.

Nu är det istället möjligt att kalla in nya vittnen om demokraterna kan få med sig fyra republikaner i senaten. Det är ännu oklart om några republikaner röstar med demokraterna.

Republikanerna i senaten när försvaret framförde sina argument när åtalet mot president Donald Trump lades fram i senaten under onsdagen. Bild: Dana Verkouteren
Republikanerna i senaten när försvaret framförde sina argument när åtalet mot president Donald Trump lades fram i senaten under onsdagen. Bild: Dana Verkouteren

"En knarkuppgörelse"

I första hand vill demokraterna kalla in Trumps förre säkerhetsrådgivare John Bolton, som internt uttryckt sig mycket kritiskt mot Trump och jämfört hans agerande i Ukraina med en ”knarkuppgörelse”. Bolton skriver en bok om bland annat Trumps Ukrainasamtal och manuset har läckt ut sedan det – enligt regelverket – granskats av experter i Vita huset för att det inte ska innehålla säkerhetsklassad information. Donald Trump twittrar nedsättande om Bolton och advokaterna talar om honom som ett ointressant vittne som bara vill göra reklam för sin kommande bok.

Men om demokraterna lyckas få dit Bolton vill republikanerna att också Joe Biden och hans son Hunter vittnar. Dragkampen fortsätter. För republikanerna gäller att få slut på riksrätten så snabbt som möjligt.