Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Donald Trumps ovilja att ge upp allt starkare

Bunkerstämningen påminner om Nixons sista dagar i Vita huset. Men Nixons partivänner krävde att han skulle lämna.Trumps lojalister uppmanar honom att vägra erkänna förlusten och sitta kvar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Vita huset andas lugn julstämning från utsidan med vackra stora gröna kransar i röda band som hänger från ytterkarmarna på de höga fönstren. Kongressen har efter nästan ett halvår lyckats enas om ett ekonomiskt stödpaket på 900 miljarder dollar som också skall ge en viss lättnad för amerikaner som plågas av arbetslöshet och fattigdom. Pengarna var tänkta att utbetalas före jul men det kan ta månader innan de når fram. Det betyder att kyrkor och välgörenhetsorganisationer rapporterar att människor - som aldrig bett om hjälp tidigare - köar över hela USA för matpaket inför jul.

Det är främst på twitter som Trump kommunicerar men här är det inte arbetsuppgifterna som president som dominerar. Han fortsätter istället att hävda att han blivit utsatt för avancerat och systematiskt valfusk.

Nu sipprar en rad uppgifter ut från Vita huset om att Donald Trump vid minst ett tillfälle i Ovala Rummet diskuterat drastiska åtgärder för att underkänna valresultatet. Om dessa uppgifter avsiktligt läcks av anonyma källor för att skapa oro både i kongressen (där resultatet fastställs den 6 januari) och i samhället i stort är oklart. Det kan också vara personer i Trumps inre krets som vill signalera att det förekommer diskussioner som kräver resoluta motåtgärder.

Uppgift om planer på militärt undantagstillstånd

Det gäller bland annat uppgiften om att Trump skulle intressera sig för att proklamera militärt undantagstillstånd för att på det sättet kunna konfiskera röstmaskiner och kräva ett helt nytt val. Nu förnekar dock Trump på twitter att han föreslagit det, men samtidigt kommer andra uppgifter om att stabschefen Mark Meadows i en ordväxling med presidenten motsatt sig idén. Meadows och några andra högt uppsatta i Vita huset, som sägs ha opponerat sig, kan därmed ha börjat distansera sig på samma sätt som Richard Nixons närmaste gjorde när Watergatesnaran drogs åt.

Nixon avskedade medarbetare, for ut i långa haranger och svordomar, hotade ömson att ta med sig alla i sin närhet i fallet och ömsom att erbjuda benådningar i utbyte mot lojalitet. Han drack okontrollerat och kallade till sig själasörjare. Han grät och beklagade sig både inför medarbetare och ministrar och personer som han tidigare inte ansett sig ha någon nytta av.

Paragrafen som kan avsätta Trump

Av de anonyma rapporterna att döma är Donald Trump inne på samma spår som Nixon, undantaget alkoholen eftersom Trump är nykterist. När det var som värst med Nixons humörsvängningar och mer eller mindre dolda hot om vad han kunde göra som president uppvaktade de republikanska minoritetsledarna i representanthuset och senaten honom i Vita huset. De gjorde gemensam sak med senatorn Barry Goldwater, som stod Nixon nära, och meddelade att han måste avgå.

Det låg vid det tillfället snubblande nära att paragrafen i konstitutionen om ”olämplig som president” hade utnyttjats redan innan den väntade riksrätten eftersom det återstod två och ett halvt år på Nixons mandatperiod.

På utsidan råder julstämning – på insidan bunkerstämning. Bild: Evan Vucci
På utsidan råder julstämning – på insidan bunkerstämning. Bild: Evan Vucci

Knapp månad kvar

Donald Trump har bara en knapp månad kvar som president. Men republikaner i representanthuset är beredda att tillsammans med Trump ifrågasätta valresultatet när det skall stadfästas i kongressen den 6 januari. Och frågan är vilken roll som vicepresident Mike Pence tänker spela. Han är formellt ordförande i senaten.

Kretsen kring Trump i Vita huset blir mindre och mindre. Nu lyssnar han till advokaten Sidney Powell som för en tid sedan sparkades ur hans juridiska team eftersom hennes konspirationsteorier var allt för vidlyftiga. Den tidigare chefsstrategen Steve Bannon – som avskedades av Trump för tre år sedan – är också tillbaka.

Bunkerstämningen blir allt hårdare och oviljan att ge upp allt starkare. Men på utsidan andas Vita huset fridfull julstämning.