Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Britt-Marie Mattsson: Donald Trumps "lysande stigande stjärna" börjar redan dala

Republikanerna håller ut med Marjorie Taylor Greene. Detta trots att hon hotat, hatat och spridit lögner om demokratiska politiker. Nu raderar hon konspirationerna. Men om två år är det val igen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Marjorie Taylor Greene valdes till republikansk ledamot av representanthuset i höstas. Hon kommer från ett solitt republikanskt kongressdistrikt i Georgia där partiet brukar få omkring 75 procent av rösterna. Så blev det också för Taylor Greene.

Hon saknade större politisk erfarenhet när hon gav sig in i republikanernas primärval inför kongressvalet som hölls samtidigt som presidentvalet. Hon övertog ett byggnadsföretag av sin far, har också satsat på en gymkedja och har en stor förmögenhet. Hon besegrade sina interna konkurrenter, bland dem en väl meriterad neurokirurg. Framgången kan kopplas till en enda person – Donald Trump.

Trump kallade henne republikanernas klart lysande stigande stjärna och bjöd in henne till Vita huset vid flera tillfällen. Hon gick till val på sin slogan ”Rädda Amerika, stoppa socialismen”.

Konspirationsteorier väcker vrede

Men det är konspirationsteorierna och hat och hot som gör att Marjorie Taylor Greene väcker vrede bland demokraterna i kongressen. Demokraterna beslutade därför natten till fredagen svensk tid att rikta misstroende mot henne. Elva republikaner gjorde gemensam sak med demokraterna och såg till att Taylor Greene inte får plats i två utskott, budget och skola. Det ligger inom ramen för vad som enkelt går att genomföra. Att avsätta henne som folkvald är en mer komplicerad process. Men kongressledamöternas mandatperioder är bara två år, vilket innebär att hennes omval redan nu är osäkert.

Det är uppseendeväckande att endast elva av republikanerna markerade mot Taylor Greene. Ett skäl är att riksrätten just nu dominerar kongressens arbete med partipolitisk splittring som följd.

Marjorie Taylor Greene försökte både de sista veckorna före valet och tiden efter att lägga en dimridå över sina tidigare uttalanden och aktioner Hon har raderat på Facebook och twitter men det mesta finns bevarat eftersom de ligger nära i tiden.

LÄS MER: Inte bara Kapitoliums säkerhet som oroar Nancy Pelosi

Många inlägg

Bland hennes utspel finns följande:

• Poserade på facebook med skjutvapen intill ett collage med de demokratiska radikala kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar och Rashida Tlaib. Hon manade ”starka konservativa kristna att gå till offensiv mot dessa socialister”.

• Gillade förslag att bli av med representanthusets talman Nancy Pelosi med ett skott i huvudet.

• Påstår att flygolyckan, som tog presidentsonen John F Kennedy jr:s liv, arrangerats av Bill och Hillary Clinton så att han inte skulle kunna utmana henne om en senatsplats.

• Påstår att paret Clinton är ansvarigt för en rad mord på en ”mordlista”.

• Påstår att en anställd hos demokraterna mördades på uppdrag av Barack Obama.

• Påstår att det finns en video där Hillary Clinton och hennes medarbetare Huma Abedin mördar ett barn i en satanistisk ritual.

• Påstår att det finns en satanistisk pedofilring som leds av Hillary Clinton och att ledande demokrater som Joe Biden ingår i den.

Hon har delat och även skrivit andra konspirationsteorier.

• Påstår att terrordådet med ett flygplan mot Pentagon den 11 september inte inträffat.

• Påstår att skolskjutningarna i Sandy Hook och Parkland var arrangerade för att få till vapenrestriktioner. Anklagar Nancy Pelosi och Hillary Clinton för att konspirera om nya skolskjutningar av det skälet.

• Påstår att en sionistisk laserstråle från rymden, som styrs av den judiska familjen Rotschild, förorsakat skogsbränder i Kalifornien

• Påstår att skjutningen från ett hotell i Las Vegas arrangerats av regeringen.

• Påstår att Barack Obama i hemlighet är muslim

• Påstår att domaren i HD, Ruth Bader Ginsburg, var död flera år innan hon avled 2020 och att demokraterna lät en person som liknande henne vara på plats för att förhindra att Donald Trump skulle kunna utse en ny domare.

LÄS MER: Svårt att fälla Trump i riksrätten – republikanerna som röstade mot Trump

Backar från påståenden

Nu försöker Marjorie Taylor Greene retirera från sina falska påståenden och sade före omröstningen i kongressen att hon numera tror att Pentagon utsattes för ett terrordåd med ett flygplan och att skolskjutningarna skett. Demokraterna och de elva republikanerna påpekade att hennes uttalanden är ”för lite och för sent.” Hon har raderat på twitter och facebook (i några fall raderade Facebook det som uppfattades som dödshot).

Hon påstår också att hon inte är en del av konspirationsrörelsen QAnon.

Nancy Pelosi säger att ”fienden finns bland oss” med klar markering mot Taylor Greene. Flera kongressledamöter har begärt att få flytta till nya tjänsterum långt från Taylor Greenes.

Marjorie Taylor Greene sitter kvar och säger att hon haft flera uppmuntrande telefonsamtal med Donald Trump och att hon snart skall besöka honom i bostaden Mar-a-Lago i Florida.

Donald Trump har inte uttalat sig.

LÄS MER: De tre huvudspåren i riksrätten mot Donald Trump