Att Donald Trump valde Florida som start för sin återvalskampanj är ingen slump.
Att Donald Trump valde Florida som start för sin återvalskampanj är ingen slump.

Donald Trump utgår från att han vinner valet

Kan Donald Trump klara återvalet? Opinionssiffrorna tyder på att det blir tufft. Men Trump anklagar medierna, opinionsmätarna och motståndarna för att fejka och ljuga. Och han utgår från att vinna.

ANNONS
|

Donald Trump har i praktiken kampanjat sedan 2015 och segern 2016 innebar inte att han slog av på takten. Med sin slogan ”Make America Great Again” har han också under presidenttiden vänt sig direkt till väljarna som en kampanjpolitiker. Det är ett smart grepp eftersom han på det sättet lyckats med att framstå både som en ansvarig president och som en outsider som bekämpar makteliten i Washington. Hans nya kampanjslogan är ”Keep America Great”, som han lanserade vid den officiella kampanjstarten i Florida natten till onsdagen.

Valet av plats där Trump inledde återvalskampanjen är ingen slump. Florida tillhör de delstater som måste vinnas för att klara hem segern i presidentvalet 2020. Bland de övriga finns Pennsylvania, Michigan och Wisconsin utan vars röster det blir svårt. Alla dessa delstater vann Trump med mycket liten marginal 2016.

ANNONS

Trumps svaga opinionssiffror (genomsnittligt drygt 40 procent) speglar valvinden just nu och mycket kan hända fram till valdagen om ett och ett halvt år. Trump visade 2016 att han kunde vända underläge till överläge och de negativa markeringarna som finns i majoriteten av opinionsmätningarna behöver inte nödvändigtvis hålla i sig.

Vem blir motståndaren?

Mycket handlar om vem som demokraterna väljer som hans motståndare. Den tidigare vicepresidenten Joe Biden leder stort före de övriga 20-tal kandidaterna och Trump har redan visat att det är Biden som han koncentrerar sig på och kallar honom konsekvent för ”sömnige Joe.”

Trump kan inte heller släppa Hillary Clinton från 2016 och lovar att leta upp de mejl som hon raderade under sin tid som utrikesminister. Han framhåller att Clinton begått ett brott som borde leda till fängelse och hävdar att stämningen mot honom själv är så hatisk att han skulle hamna i elektriska stolen om han så bara raderade ett kärleksfullt mejl från sin hustru Melania.

Men vad talar då för att Donald Trump till sist klarar återvalet?

Det finns ett antal för honom positiva punkter att hålla sig till.

• Sittande presidenter har en fördel. Presidentposten ger draghjälp och extra publicitet. Dock finns några undantag från regeln. Gerald Ford (som inte valts men efterträtt Richard Nixon vid avgången) förlorade 1976, Jimmy Carter förlorade 1980 och George Bush den äldre 1992. Men i motsats till Ford och Carter utmanas inte Trump internt i sitt eget parti. Republikanerna står bakom honom.

ANNONS

• Den kontroversiella muren mot Mexiko är inte lika ifrågasatt längre då flyktingströmmarna från Centralamerika fortsätter.

• Ekonomin går bra och arbetslösheten är nere på rekordlåg nivå, under fyra procent.

• Begreppet ”fake news” har bitit sig fast och medierna ignorerade alltför länge Trumps påstående att journalister är ”folkets fiende.” Mediernas trovärdighet har fått en knäck, nu är det opinionsmätarna som utsätts för samma negativa behandling.

• Väljarbasen finns kvar och kampanjkassan är välfylld.

Och vad talar till Trumps nackdel?

• Den icke presidentmässiga retoriken och framtoningen.

• De internationella utspelen med Nordkorea och handelsavtal med Kina som är svåra att värdera positivt eller negativt.

• Förlusten med tre miljoner röster i presidentvalet 2016 som då vägdes upp med knappa segrar i nyckelstater och som därmed gav majoriteten i elektorsröster räknat. Det är elektorsrösterna som avgör. Överraskningsmomentet är borta och demokraterna storsatsar i sina traditionella styrkebälten.

• Kampanjmötena är de samma. Känns stereotypa trots entusiasmen på plats.

• De skickliga strategerna från 2016 finns inte längre kvar i kampanjen. Undantaget är Kellyanne Conway som dock inte har samma lyskraft som tidigare.

När Donald Trump officiellt sjösatte kampanjen inför 2020 fanns hustrun Melania på plats och talade för sin man. Hon syns annars sällan i valsammanhang men det är tydligt att familjen skall få ta en central plats i detta val. Den yngste sonen Barron hålls dock hittills helt utanför offentligheten. Det är främst dottern Ivanka som är ansiktet utåt bland Trumps fem barn. Hon fungerar som inofficiell kampanjchef för sin far.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS