Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Donald Trump börjar överges av de egna

Donald Trump blir alltmer pressad. Rösträkningen går emot honom. Hans legala team har minimal framgång. Fox news tar avstånd fån talet om röstfusk. Och de egna i Vita huset duckar och väntar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Trump är van vid att ha lojala uppställare kring sig. Även de som han hånat och kritiserat har stått ut tills de avskedats. Det är trots allt bara ett fåtal av dem som skrivit böcker eller som öppet uttalat sig negativt.

Fox News har stöttat och även underblåst konspirationsteorier på ett sätt som uppskattas av presidenten. Han har å sin sida givit kanalens stjärnor intervjuer vid alla tillfällen som de önskat.

Men nu börjar en hel del att krackelera. Och det är Donald Trumps sätt att undergräva det amerikanska demokratiska systemet som fått många lojalister att retirera.

Först ut är Fox news reportrar ute på fältet som inte längre spelar med när programledarna försöker få dem att bekräfta att republikanska valövervakare inte fått vara i vallokalerna och att det pågår ett systematiskt röstfusk vid sammanräkningarna.

– Nej, nej, nej, upprepar reportrarna i direktsändningarna. Det är inte sant.

Fox gav Biden vinst i Arizona

Nyhetsankaret Chris Wallace – som försökte moderera den katastrofala första debatten mellan Donald Trump och Joe Biden – var tidigt ute och konstaterade att Trump har allvarliga problem att vinna de fyra jämna delstaterna Arizona, Nevada, Georgia och Pennsylvania. Fox proklamerade redan på valnatten Biden som vinnare i Arizona.

Den Trumpvänliga programledaren Laura Ingraham summerade på sitt sätt den nya stämningen på Fox när hon i direktsändning vände sig direkt till republikanska väljare och sade att de skulle vara stolta över Trumps fyra presidentår då mycket uträttats – muren, tuffa tag mot Kina etc. Men med det sagt var reträtten inledd och Ingraham manade presidenten att avgå med den stil som krävs om det skulle bli en valförlust vilken hon hoppades aldrig skulle inträffa. Nu är det bara kanalens stjärnor Tucker Carlson och Sean Hannity som fortfarande får hålla Trumpfanan högt, så länge som tittarsiffrorna inte dalar.

Av läckor från Foximperiet framgår att Donald Trump är rasande och att han ringt och skällt ut ägaren Rubert Murdoch. Det ser inte ut att ha hjälpt. Murdoch offrade i samband med valet 2016 en av arkitekterna bakom Trumps valvinst, Fox VD Roger Ailes. För Murdoch hade det då mindre betydelse att Ailes byggt upp Fox, anklagelserna mot honom för sexuella trakasserier blev för mycket och skadade varumärket.

Murdoch äger även Wall Street Journal – som på ledarplats – uttryck stöd för Trump men nu drar sig också tidningen bakåt.

Rubert Murdoch har överlämnat större delen av styret av sin koncern till sönerna och familjen Murdoch har en cynisk inställning till Donald Trump. Det finns ingenting att i dagsläget vinna på en president som är på väg att förlora och heller inget intresse av att dras med i fallet. Sönerna Murdoch har – sedan de sparkade Ailes – haft siktet på kommersiella framgångar och inte främst ideologiska.

Republikanska politiker håller sig undan

Republikanska politiker håller sig också undan. Kongressledamöter avvaktar eller säger rent ut att Donald Trump är på fel spår när han underkänner hela det amerikanska valsystemet med påståendet att det handlar om avancerat valfusk om han skulle förlora. Att försöka skjuta det demokratiska USA i sank tilltalar inte.

Donald Trumps söner Eric och Donald jr åker tillsammans med den personlige advokaten Rudy Giuliani till delstater som är jämna och hävdar att det förekommer ett systematiskt och avancerat valfusk som domstolar måste utreda. Högsta Domstolen uppmanas att gripa in.

Men insatserna har ännu inte lett någonstans. Några klagomål har tagits upp i domstol och antingen avfärdats eller åtgärdats som i fallet då republikanska valövervakare ville stå närmare öppnandet av brevrösterna.

Omräkning sker automatiskt i många delstater och i jämna som Georgia och Pennsylvania finns det dessutom lag på att de skall räknas om när det skiljer mindre än 0,5 procent mellan kandidaterna.

I Vita huset uppges stämningen – enligt icke namngivna källor – vara tryckt men ingen har ännu fått Donald Trump att avstå från att twittra sina anklagelser om omfattande valfusk. När Trump framträdde på valnatten fanns vicepresident Mike Pence vid hans sida men sade kort att han ansåg att rösterna måste räknas färdigt. Sedan dess har Pence inte visat sig offentligt. Ministrar, nära rådgivare och medarbetare har också legat extremt lågt. Trumps söner har ställt frågan var det republikanska partiet befinner sig och uppmanat alla tongivande republikaner att ställa upp och kritisera valsystemet. Hittills har det varit tyst från flertalet som har framtida politiska ambitioner.