Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med vilken rätt rörde sig Kyle Rittenhouse med ett halvautomatiskt vapen på Kenoshas gator? skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Adam Rogan/The Journal Times via AP/Montage GP
Med vilken rätt rörde sig Kyle Rittenhouse med ett halvautomatiskt vapen på Kenoshas gator? skriver GP:s Britt-Marie Mattsson. Bild: Adam Rogan/The Journal Times via AP/Montage GP

Britt-Marie Mattsson: Domen mot Rittenhouse splittrar USA

Vad hade han där att göra? Frågan hänger i luften sedan 18-årige Kyle Rittenhouse nyligen frikänts efter att ha dödat två män och skadat ytterligare en. USA delas i synen på den frikännande domen.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Upplopp och oro präglade Kenosha i Wisconsin den 25 augusti 2020 sedan en polis skjutit den svarte mannen Jacob Blake, som överlevde men blev förlamad. Det skedde i efterdyningen av George Floyds död då en vit polis med knät mot Floyds nacke förorsakat att han avled.

Rörelsen Black Lives Matter genomförde demonstrationer över hela USA men de fredliga protesterna urartade på många platser, inklusive i Kenosha i Wisconsin.

Kyle Rittenhouse bor inte i Kenosha men tog sig, enligt egen uppgift, dit för att vara med och skapa ordning. Han mötte upp en vän efter en bilfärd från hemstaden Antioch i Illinois, sedan han beslutat sig för att hjälpa en rörelse kallad Blue Lives Matter som bildats för att stötta polisen.

Utrustad med ett halvautomatiskt vapen gav sig Rittenhouse ut på Kenoshas gator för att, återigen enligt egna uppgifter, se till att bilfirman Car Source inte skulle bli vandaliserad. Uppgifterna går isär om ägaren överhuvudtaget begärt hjälp med bevakningen, men Rittenhouse hänvisade till att egendom till ett värde av 1, 5 miljoner dollar fördärvats vid upplopp dagen innan.

Kyle Rittenhouse gråter när han frias av domstolen. Det tog nära tre och en halv dag för juryn att fatta sitt beslut. Bild: SEAN KRAJACIC
Kyle Rittenhouse gråter när han frias av domstolen. Det tog nära tre och en halv dag för juryn att fatta sitt beslut. Bild: SEAN KRAJACIC

Rittenhouse och hans advokatteam hävdade självförsvar när de beskrev kaoset i mörkret där Rittenhouse dödade två män och skadade en. Både Rittenhouse och offren är vita. Delstaten Wisconsins lagar ger rätt att bära vapen och även att använda dem vid hotfulla situationer som denna.

Debatten fick nytt liv efter domen

Men när den friande domen föll häromdagen väcktes återigen debatten om vapenlagarna till liv. Med vilken rätt rörde sig Kyle Rittenhouse med ett halvautomatiskt vapen på Kenoshas gator? Han hade ingen anledning att finnas på plats, annat än av skälet att han utnämnt sig själv till deltagare i det löst sammansatta medborgargarde som bestämt sig för att ”skipa ordning”.

President Joe Biden har manat alla att respektera domslutet men har samtidigt sagt att han förstår upprördheten. Biden har hela sitt politiska liv arbetat för striktare vapenlagar, men utan att ha kunnat notera någon märkbar framgång.

Rätten att bära vapen är en del i rätten till självförsvar. Men det resonemanget, som finns inskrivet i konstitutionen, kopplas till ett icke utbyggt polisväsende i en tid då var och en antogs behöva försvara både sig själv, sina närmaste och sina tillgångar. Idag motiveras vapeninnehav på samma sätt och Rittenhouses innehav av ett halvautomatiskt vapen påverkade inte negativt utslaget från juryn.

Polisen framställdes av Rittenhouses försvar som oförmöget att klara sin uppgift utan hjälp av ”patriotiska” medborgare. Kritikerna påpekar däremot att polisen utövar sitt våldsmonopol på ett oförsvarligt sätt och kräver – särskilt efter George Floyds död – att hela polisväsendet skall reformeras.

Men frikännandet av Rittenhouse har, samtidigt som det kritiserats, givit både de som vägrar att ändra vapenlagarna och de som vill se medborgargarden patrullera gatorna medvind. Rittenhouse beskrivs av dem som en hjälte som gjorde sitt bästa för att stoppa våldet och bara försvarade sig när han förföljdes av en grupp män över en parkeringsplats.

Domen blir slagträ i ny rättegång

USA är redan djupt politiskt splittrat och rörelsen Black Lives Matter har uppmärksammat hur olika svarta och vita behandlas av det amerikanska rättsväsendet. En svart man hade, påpekas det, troligen aldrig frikänts om han agerat som Rittenhouse.

Slutpläderingarna pågår just nu också i rättegången mot två vita män – far och son – som sköt den svarte mannen Ahmaud Arbery när han joggade längs en gata i Georgia De vita männen hävdar att de gjorde ett ”medborgaringripande” mot Arbery som de misstänkte planerade inbrott.

Arberys död skulle troligen inte ha uppmärksammats, menar kritiker, om inte Black Lives Matter mobiliserat mot våld mot svarta. Den frikännande domen för Rittenhouse används nu som ett argument för att även de anklagade männen i Georgia skall gå fria. Motiveringen är att de, liksom Rittenhouse, inte bara försvarade sig själva utan även ingrep för att säkra ordningen och hjälpa polisen.