Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Elaine Eksvärd: Din bästa vän kan vara din värsta

Dina riktiga vänner vet att omtanke inte alltid är att smeka medhårs, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag minns en arbetsplats jag var på där en kollega kramade om en väldigt introvert ny kollega som vi kan kalla Tomas. Tomas var inte bekväm med kramar då han knappt kramade sina föräldrar. Jag såg hur han skruvade på sig och kramkollegan som vi kan kalla Sara, gav honom en klapp på axeln och sa att han skulle slappna av, sen skrattade hon och gick därifrån. Tomas stod kvar, generad och högröd över att han inte var som hon tyckte. Jag gick efter Sara för att ge henne lite feedback.

"Du Sara, du menar säkert inget illa. Men jag tror inte att Tomas är bekväm med kramar."

"Du Elaine, du menar säkert inget illa heller men jag tycker du väldigt ofta är negativ."

Hon gav mig den där klappen på axeln och kvar var jag, skamsen och högröd av någon oförklarlig anledning. Hela arbetsplatsen undvek att ge henne kritik. Vi ville inte förvandlas till de högröda skamsna personerna. Hennes ibland dåliga idéer fick vingar och flög, för att vi inte vågat ge henne kritik innan lansering.

Jag kan inte smälta känslan av att ha att göra med människor som väljer att omge sig av ja-sägare. De som inte ser styrkan i ärlig kommunikation utan tar kritik som ett fiendskap istället för en möjlighet till utveckling. Dåliga idéer och beslut fattas och får vingar. Jag kan bevittna det till och från och bara rysa av känslan att personen tillåts göra bort sig för att hon är en ”Sara” som har en George W Bush mentalitet. ”Either you’re with us or you’re with the enemy”.

Ett företag gav sina anställda ”möjligheten” att kartlägga sin menscykel för allmän beskådan på jobbet. Det måste vara fler där som tycker, men inte vågar säga ”det här är en dålig idé”. Istället fick idén vingar och flög ut till allmän beskådan och välskrivna krönikor som ”Mardrömschefer” bemöts av ”Sarorna” som ”Det är trist att du väljer att missförstå”. Har du hört den? Att man har valt att missförstå. Det är bara en formulering som används för att man väljer att slå ifrån sig feedback. Det är ett av många sammanhang det här sker på i Sverige på grund av den nationellt låga självkänslan kring kritik. Så låg hos vissa att de fattar det katastrofala valet att bara umgås med personer som ger tummen upp oavsett vad du hittar på eller säger.

Dina riktiga vänner vet att omtanke inte alltid är att smeka medhårs. Ha vett att umgås med dem.