Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I februari var det 7 000 fler göteborgare än vanligt som missade att betala sin trängselskatt. Huvudanledning: digitala brevlådor.  Bild: ADAM IHSE / TT
I februari var det 7 000 fler göteborgare än vanligt som missade att betala sin trängselskatt. Huvudanledning: digitala brevlådor. Bild: ADAM IHSE / TT

Digitala brevlådor bakom att 7 000 göteborgare inte betalt trängselskatten i tid

I februari var det 7 000 fler göteborgare än vanligt som inte betalade sin trängselskatt i tid, rapporterar SVT Väst. Det som ligger bakom är de digitala brevlådorna.
– Man har har inte riktigt förstått vad den digitala brevlådan innebär, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen till SVT Väst.

Under senare tid har Transportstyrelsens kundtjänst fått ta emot fler klagomål än vanligt, rapporterar SVT Väst. Många har inte betalt sin trängselskatt i tid och då fått en tilläggsavgift på 500 kronor. Enligt Jonas Maran har folk varit irriterade.

– Mycket upprörda, ja. Upprörda över att man inte riktigt har förstått vad den digitala brevlådan innebär i form av att ta emot brev från myndigheter, säger han till SVT Väst.

Missförstått den digital brevlådan

I dag är det runt 2 miljoner svenskar som har skaffat sig en digital brevlåda. En rad myndigheter skickar numera ut digitala meddelande istället för fysiska brev.

Även Transportstyrelsen började för en tid sedan skicka ut beslut om trängselskatt digitalt, något som många verkar ha missat.

– Man har inte vant sig och eller inte helt klart förstått vad det innebär att teckna avtal för en digital brevlåda, säger han.

62 000 personer i Stockholm och Göteborg

Normalt sett är det drygt 40 000 personer i Stockholm och Göteborg som inte betalar trängselskatten i tid och som därför får betala en tilläggsavgift på 500 kronor.

I mars var den siffran betydligt högre – närmare 62 000 svenskar. Det innebär att det i mars var 5,7 procent betalningar om trängselskatt som var försenade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.