Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

DHL:s paketsystem har kollapsat

DHL:s system för paketutlämning har kollapsat. Det betyder att ingen i hela landet kan hämta ut paket – ett drygt dygn före julafton.
– Högst beklagligt, vi jobbar för högtryck för att lösa problemet, säger Jonas Lindell, vd för DHL paket till GP.

Någon prognos för när systemet kan fungera igen finns inte.

Jonas Lindell säger att systemet legat nere sedan klockan 16.15 på lördagen.

Paket lämnas inte ut

– Det betyder att inget av våra utlämningsställen kan lämna ut paket - och förstås att ingen heller kan hämta sina paket. Detta gäller i hela landet – och är förstås mycket olyckligt, säger han till GP.

Med ett drygt dygn kvar till julafton måste det väl vara en mardröm för ett företag som DHL?

- Det är klart att det är en ytterst beklaglig situation och jag är oerhört ledsen för de besvär som drabbar våra kunder, säger han.

Det tekniska felet ligger i DHL:s datasystem och efter tre timmar trodde man sig ha hittat felet.

Strax efter dök systemet igen.

– Nu vet vi inte hur lång tid det tar – våra tekniker jobbar för högtryck och kommer att hålla på hela natten om det behövs, det här ska bara lösas, säger Jonas Lindell.

En ovanlig händelse

Hur många kunder som drabbats – och hur många ohämtade julklappspaket som ligger på ombudens hyllor vid de cirka 1 600 utlämningsställen som finns runt om i landet, vågar han inte säga.

– Dessbättre tror vi att en stor del av julpaketen redan hämtats ut. Det är också så att en stor del av våra ombud har stängt för dagen - vilket ger oss lite tid att jobba på. Det här ska självklart lösas – ingen av våra kunder ska behöva stå utan sina julklappspaket, betonar han.

Vad som orsakat det tekniska haveri som lett till kollapsen är oklart.

Felsöker för fullt

- Vi felsöker för fullt. Det är inte första gången vi har hög belastning, senast var i samband med Black friday då allt fungerade som det skulle. Att hela vårt system ligger nere är väldigt ovanligt, säger han.

Några undantag för utlämning görs inte.

- Samtliga utlämningsställen i landet har fått besked om att inte lämna ut några paket så länge systemet ligger nere. Vår förhoppning är att allt ska vara löst söndag morgon, säger Jonas Lindell.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.