Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Det krävdes mycket för att få Trump att ändra sig

Till sist förstod Donald Trump allvaret. – Vi lutade oss över skrivbordet och visade statistiken och kurvorna, sade Anthony Fauci. Antingen är det över två miljoner döda eller 100 000-200 000.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Anthony Fauci är chef för USA:s nationella institut för allergier och infektionssjukdomar. Han är 79 år och har han varit medicinsk rådgivare till alla presidenter sedan Ronald Reagan. Nu ingår han i Donald Trumps kristeam.

Deborah Birx leder gruppen – under vicepresident Mike Pence – som skall ge Donald Trump underlag för beslut. Hon är chef för USA:s globala samordning av bekämpandet av Hiv/Aids och andra allvarliga smittsamma sjukdomar.

Det var när Fauci och Birx lade fram prognosen över corornaspridningen som Donald Trump tog intryck. Kurvorna visade att över två miljoner amerikaner riskerade att dö om presidenten vidhöll att USA skulle öppnas upp igen med vackra fullsatta kyrkor till påsk. Med strikta åtgärder och fortsatt nedstängning hela april – och troligen ända till början av juni – kan antalet döda hållas till 100 000-200 000, också det en dramatisk siffra.

Lik i kylbilar

Bilderna från ett sjukhus i Queens i New York – i området där Trump växte upp – fick honom dessutom att reagera. Döda lastas in i säckar i stora kylbilar för att fraktas bort.

Då hade även representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi sagt att Trumps tidigare bagatelliserande och förnekande av coronoautbrottet varit dödligt.

– Pelosi är en skam för nationen, kontrade Trump i en intervju i tv -kanalen Fox. Hon är en sjuk hundvalp.

Donald Trump har pressats hårt av sina ekonomiska rådgivare att sätta ett tidigt datum för när epidemin nått sin topp och börjat klinga av. De har pekat på att en del delstater har få konstaterade coronafall och döda. Tanken har varit att dessa delstater skall kunna betraktas som i de närmaste smittfria och öppnas för produktion så att de ekonomiska hjulen snabbt skall kunna börja snurra. Det låg bakom Trumps uttalade förhoppning om att allt skulle återgå till det normala till påsk.

Men nu säger Trump att människoliv går före ekonomin. Han sätter ett vagt hopp till att mycket kan öppnas första maj men är också inne på att det kan dröja betydligt längre. Anthony Fauci utesluter inte en ny våg av smitta i höst, men att USA då är mycket bättre förberett.

Bilföretagen GM och Ford ställer om delar av sin produktion för att tillverka respiratorer men säger att det tar många veckor innan tillverkningen kan starta och månader innan respiratorer är klara.

Utlovar hjälp till andra länder

Trump lovade i sin dagliga presskonferens att USA kan komma att bistå med sjukvårdsmaterial till andra länder. Men guvernörer i delstater över hela USA slår larm om att mycket saknas.

– Låt oss inte göra partipolitik av detta, vädjar den hårdast drabbade delstaten New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo.

Flera vädjanden har kommit från FN att USA skall häva de ekonomiska sanktionerna mot Iran under coronautbrottet. Trump har sagt att USA är berett att bistå Iran med läkemedel och annan utrustning men att sanktionerna inte hävs. Iran har tackat nej till bistånd så länge som sanktionerna är kvar.

Trump prisar sig själv med att siffrorna för hur han sköter sitt jobb har gått upp (47,3 positiva i sammanvägningen i Real Clear Politics) och att han har bättre tittarsiffror på sina presskonferenser än säsongsfinalen på dokusåpan ”The Bachelor”. Han hävdar att medierna hatar honom för att han når ut till så många. Bland tweetens på detta tema finns också ett där han meddelar att han tycker mycket om Drottning Elizabeth men att Harry och Meghan aldrig kommer få sina livvakter betalda av USA, där de nu sägs vistas. Betala själva, skriver han.

LÄS MER: Trump: En miljon liv i USA kan räddas

LÄS MER: USA förlänger sanktioner mot Iran

LÄS MER: Så förändras livet för Harry och Meghan