Det kan man göra åt sin fobi

Mer än 15 procent av alla i Sverige drabbas av en specifik fobi någon gång i livet. Social fobi är den mest vanliga, men finns många fler. Man komma till rätta med sin fobi, ibland går det fort, men då måste man utsättas för sin fobi menar psykolog Emil Lager.

ANNONS
|

Får du panik när du ser en orm slingra runt i skogen, eller av att flyga, att gå till tandläkaren, eller bara tanken på att kräkas får svetten att rinna längs ryggen. Då har du förmodligen en fobi mot dessa sakerna. Det är du dessutom inte ensam om att ha.

Den vanligaste är social fobi, där man är rädd för att möta andra människor. Man är då till exempel rädd för hur andra ska uppfatta en.

– Det gör att man undviker att rädslan blir aktuell, som att inte säga vad man tycker på en middag för att man är rädd att uppfattas som dum, till exempel, säger Emil Lager som arbetar som legitimerad psykolog på Moment Psykologi i Stockholm.

ANNONS
Emil Lager är legitimerad psykolog och vet hur man kommer till rätta med sina fobier.
Emil Lager är legitimerad psykolog och vet hur man kommer till rätta med sina fobier. Bild: Jannis Politidis

Sociala aktiviteter kan skapa ångest, svettningar och man blir nervös. Som är man på ett mingel håller man champagneglaset nära kroppen för att inte visa hur man darrar, menar han.

– Man löser det till exempel med speciell färg på kläderna för att svetten inte ska synas, som män som har en ljusblå skjorta under kavajen, de tar inte av sig den även om det blir varmt.

Men det finns många fler fobier, som specifika fobier. Mer än 15 procent i landet drabbas av en specifik fobi någon gång i livet. Vanligt är att man får fobier för djur som exempelvis spindlar, hundar, ormar, kackerlackor, fåglar. Miljöer som höjder, åskoväder och vatten. Platser som hissar, flygplan och torg. Och blodfobi, sprutfobi och tankläkarfobi.

För att komma tillrätta med sin fobi är lösningen KBT-terapi. Där man genom exponering får närma sig gradvis det man är rädd för.
För att komma tillrätta med sin fobi är lösningen KBT-terapi. Där man genom exponering får närma sig gradvis det man är rädd för. Bild: Arkivbild: Tomas Oneborg

Det innebär att ha kräkfobi

Egna kroppenupplevelser som kräkfobi och att sätta i halsen är vanliga och kan aktivera en hälsoångest, menar Emil Lager.

– När det gäller kräkfobi har det tre komponenter, som äckel, man är rädd för att kräkas bland andra, och på ett olämpligt ställe, och man är rädd att få en sjukdom.

Han menar att kräkfobin gör att man undviker saker, som till exempel alkohol, stark mat, allmänna toaletter, åka karusell och man tittar bort om någon mår illa på film.

ANNONS

– För när man väl börjat undvika saker blir det en vana. Man bekräftar då för sig själv att det är för farligt.

Emil Lager förklarar att det är väldigt ovanligt med vapenfobi, men vanligt med fobi för ormar, fast vapen är mycket farligare än ormar, i Sverige. Det är för att mycket är evolutionärt och nedärvt – därför har vi lättare för att bli mer rädda för ormar.

Det är en fobi

Vad som är en fobi mer än rädsla menar han är nivån på lidandet.

– Om du är rädd för sprutor och tar inte en fast du borde, då är det mer en fobi än rädsla.

Han återkommer hela tiden till att de som har en fobi, undviker att utsätta sig för det man är rädd för. Det som händer i kroppen är att kamp- och flyktbeteendet sätter igång, man flyr. De som till exempel inte vågar åka hiss får katastroftankar.

– Som att man blir galen om man åker hiss och måste då läggas in, eller att hissen stannar.

Är man rädd för att åka hiss löser man det genom att åka med andra, tar med mobilen och kissar innan. Men Emil Lager menar att det löser inte problemet med fobin, utan att man undviker den.

ANNONS

– De tror att de löst den, men de har har bara hanterat fobin tillfälligt. Man har bara tillmötesgått fobin, och bekräftat rädslan.

Kan man komma tillrätta med sin fobi?

– Ja det går hur bra som helst - bäst är KBT (Kognitiv beteendeterapi), att genom exponering närma sig gradvis det man är rädd för. Exponering handlar om tillvänjning och få ny information.

Han berättar att man exponeras så länge att ångesten går ner, och hjärnan fattar att det inte är ett hot.

Emil Lager ger hopp till de som har en fobi.

– En specifik fobi kan ibland behandlas på en gång. Som de som är rädda för att åka hiss, man åker hiss tillsammans en gång, och patienten får sen i hemuppgift att åka några gånger, klarar man det är det löst.

LÄS MER:Piloten berättar vad folk är mest rädda för i flygplan

LÄS MER:Psykologen: Så blir du av med din flygrädsla

LÄS MER:Här möter ormrädda Alice sin värsta fasa – öga mot öga

LÄS MER:Hypnotiserade bort tandläkarskräck hos hårdrockare

15 vanliga och ovanliga fobier:

Coulrofobi: Clownskräck

Aulofobi: Rädsla för flöjter

Anablephobia: Rädsla för att titta uppåt

Erotofobi: Skräck och motvilja för fysisk kärlek

Bibliofobi: Rädsla för böcker

Dorafobi: Rädsla för skinn och uppstoppade djur

Charofobi/Charophobi: Rädsla för att dansa

Genufobi: Rädsla för knän

Koumpounofobi: Rädd för knappar

Osfresiofobi: Rädsla för kroppslukt

Pogonofobi: Rädsla för skägg

Trypofobi: Rädsla för hål

Araknofobi: Rädd för spindlar

Emetofobi: Rädd för att må illa och kräkas

Nomofobi: Rädsla att vara utan sin mobil

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS