Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Poseidon är inte stadens grundare. Bild: Moa Karlberg
Poseidon är inte stadens grundare. Bild: Moa Karlberg

Det här vill turisterna i Göteborg se och göra

Göteborgs tidvis regniga väder avskräcker inte turisterna från att komma till stan, tvärtom, de är väldigt förtjusta. Det är mycket som lockar – men det finns några favoriter.
Marina Lindbom, teamledare på turistbyrån, har koll på vilka guldkorn som går hem bäst. Till exempel rekommenderas Slottsskogen till tyskar som gärna vill se skogens konung.

Göteborg är en mycket populär stad att turista i, turisterna blir allt fler och de återkommer gärna. De är även förtjusta i stadens invånare som får beröm för sin trevlighet, sin engelska och hjälpsamhet. Det berättar Marina Lindbom, teamledare på turistbyrån i Nordstan och på Kungsportsplatsen.

Turistbyrån i Göteborg har varje år möten med en halv miljon turister via besök, telefon, chatt och mejl. Och finns nästan inga frågor de blir förvånade över, de har hört allt mellan himmel och jord. Men när någon ville veta mer om "stadens grundare Poseidon", väckte det en hel del munterhet. De fick dementera att så var inte fallet.

Vanligaste frågan

"Hej nu är vi här, vad ska vi se och göra"? Det är den vanligaste frågan. Sen kommer frågor om hur de åker spårvagn, betalar för resan och var de ska äta.

– De vill äta mycket svenskt och då blir det fisk och skaldjur, berättar Marina Lindbom.

Vad har ni för guldkorn ni tipsar dom om?

– Det beror på vad de vill, men många vill till skärgården som de tycker är exotisk. Sen vill de natur-turista, som att paddla kajak och vandra. Man vill ha både natur och stad, säger Marina Lindbom.

Tyskarna älskar skogens konung

Besökarna från utlandet har lite olika intressen. Tyskarna vill åka guidad turistbuss, fransmännen vill cykla och vandra, amerikanerna vill shoppa, och tyskarna älskar älgar. Det gör även sydeuropéerna som gärna tar sig en tur till Slottsskogen för att titta på skogens konung live.

Att det regnar från och till i Göteborg spelar ingen större roll för stans turister. Engelsmännen berättar på turistbyrån att det vädret är de ju vana vid.

Marina Lindbom på turistbyrån möter dagligen turister från hela världen som vill se sig om i Göteborg.. Bild: Charlott Holmåker/Göteborg & Co.
Marina Lindbom på turistbyrån möter dagligen turister från hela världen som vill se sig om i Göteborg.. Bild: Charlott Holmåker/Göteborg & Co.

– Sydeuropéerna kommer inte hit för vädrets skull, så de har inte förväntningar på att det ska vara fint. Jag brukar säga att regnar det lite ska de gå till Liseberg för då är det kortare köer, säger Marina Lindbom.

Finns det något turisterna inte gillar?

– Det är mer att de inte förstår hur vissa saker fungerar, som "Styr och Ställ", elsparkcyklarna och hur man betalar på spårvagnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.