Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det här är Isabella Lövin

Från fisk och bistånd till nytt rör. Isabella Lövin kliver fram från en undanskymd position i regeringen och intar heta stolen.

I Europaparlamentet kallades Isabella Lövin för "fiskkvinnan". Det hade hon inget emot. 
Efter boken Tyst hav - jakten på den sista matfisken som kom ut 2007 värvades hon till Miljöpartiet och valdes 2009 in i EU-parlamentet. Där arbetade hon främst med fiskerifrågor och hade tunga uppdrag som föredragande och ansvarig för fiskefrågor i parlamentets gröna grupp. 

För boken om rovdriften på fisk fick hon både Stora journalistpriset, Guldspaden och sitt publika genombrott.

I EU-valet 2014 var hon ett av loken i MP:s lyckade valkampanj. Den slutade med att partiet fick 15,4 procent och blev näst största svenska parti. Men Isabella Lövin hann knappt påbörja sin andra mandatperiod i Bryssel innan hon utsågs till biståndsminister i Stefan Löfvens koalitionsregering. 

Nu föreslås hon alltså av valberedningen till nytt språkrör och ska tillsammans med Gustav Fridolin hela ett sargat parti och vinns tillbaka de flyende väljarna. Hon har ett brett stöd i partiet, även om det inte saknas kritiker. Hennes korta tid i partiet anser vissa är till nackdel. Som biståndsminister har hon och regeringen fått kritik för att räkna av delar av biståndet och lägga det på Migrationsverkets flyktingmottagande. Det gjorde även regeringen Reinfeldt och i valrörelsen lovade MP att dra ner på den summan, vilket man inte har gjort. 

Också Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd har kritiserats hårt sedan det läckt ut att regeringen använt biståndspengar för att kampanja för denna post.

På pressträffen sa Isabella Lövin att hon kände sig "väldigt hedrad och glad" över valberedningens förslag att bli nominerad. Hon betonade vikten av att MP finns i regeringen och underströk att partiet har en "väldigt viktig uppgift för det hållbara samhället".

Eftersom Åsa Romson har sagt att hon kliver av regeringen är det troligt att det blir Isabella Lövin som kommer att ta över miljöministerposten. På gårdagens pressträff fick hon frågor om brunkolsgruvorna i Tyskland, ett hett omdiskuterat ämne i partiet. Vattenfall vill sälja och regeringen ska granska affären. Isabella Lövin lämnade inte mycket hopp till de som vill behålla gruvorna och lägga ner dem, ett MP-löfte före valet.

Hon sa att det enda sättet att säga nej till en försäljning är att ändra ägardirektiven och konstaterade, liksom både Åsa Romson och Gustav Fridolin gjort, att det inte finns en riksdagsmajoritet för en ändring.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.