Det händer om MP eller L åker ur riksdagen

Både Miljöpartiet och Liberalerna har legat strax över riksdagsspärren i de senaste opinionsmätningarna. Men tidigare i sommar såg det värre ut.
– Om de skulle åka ur skulle det få oerhörda konsekvenser på flera plan, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

ANNONS
|

I GP/Sifos väljarbarometer som publicerades i fredags fick Miljöpartiet stöd av 6,5 procent av de tillfrågade och Liberalerna av 6 procent, vilket innebär att båda två klarar sig kvar i riksdagen om resultatet står sig på valdagen.

Men tidigare i vår låg båda partierna klart under fyraprocentsspärren.

– Det har gjorts fem stora opinionsundersökningar nyligen och båda partierna ligger över i alla. MP ligger på 4,5 i någon och L på 4,5 i en annan. Men man kan inte helt bortse från risken att de åker ur, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap och GP:s valexpert.

– Det finns tendenser att en del stödröstare tänker: Nu verkar det som att de klarar sig så då röstar jag på mitt huvudparti. Där tror jag att risken är större att moderata stödröstare på Liberalerna går tillbaka eftersom man blir så rädd att M ska klara sig dåligt mot SD. Men grundtipset är att båda partierna klarar sig.

ANNONS

Omöjligt bilda regering

Om något av partierna ändå skulle åka ur skulle det få stora konsekvenser på flera plan.

– För det första blir det en kris i partierna. MP åkte ut 1991 och kom tillbaka 1994, så det går att komma tillbaka. Och som jag uppfattar det finns det utåt sett inte väldigt stora spänningar i MP. Men det vi vet om L är att där verkligen finns spänningar så den diskussionen skulle nog bli väldigt uppslitande, säger Jonas Hinnfors.

Så uppslitande att partiet splittras?

– Det kan man inte säga säkert. Men det är inte otänkbart.

När det gäller regeringsbildningen pekar Hinnfors på det omöjliga för respektive block att bilda regering om man förlorar ett parti.

– Om högerblocket får en majoritet av väljarkåren men L bara får 3,5 och åker ur, då ryker den majoriteten. Och samma sak för Magdalena Andersons block om MP åker ur. För en så enorm majoritet har ingen av sidorna att de kan vara utan 3,5 procent.

Ideologisk förändring i blocken

Även hur partierna förhåller sig ideologiskt till varandra skulle påverkas om något av partierna åker ur. Framför allt i högerblocket, tror Hinnfors.

– Tyngden för de mer konservativa delarna blir större i högerblocket. Även om L är ett litet parti så måste man ta hänsyn till dem i en regeringsbildning. Om L försvinner då finns det ingen som drar åt det liberala hållet. Då måste Moderaterna själva dra det.

ANNONS

– Med klimatfrågan är risken inte lika stor. Klart att det är hela MP:s själ. Men miljöfrågan har vandrat in lite mer i de andra partierna så aritmetiken blir lite mindre.

Ytterligare en konsekvens för partierna är ekonomin.

– Det är ekonomiskt mycket besvärande att åka ur riksdagen. Människor blir av med sina jobb. Men det har hänt förut och det har också hänt att man kommer tillbaka. Så man är inte dömd för evigt, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER:Fem grupperingar som kan styra Göteborg efter valet

LÄS MER:Ideologisk övertygelse och personlighet styr din röst

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS