Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det blir en regnig midsommarafton på västkusten.

Det blir blött på midsommar

Glöm det där med strålande sol, små grodorna, dragspel och midsommarstång på fredag. Det blir ihållande regn, och tidvis kraftigt sådant.

Den högtrycksrygg vi kan njuta av just nu försvagas snabbt.

- Ja, Västkusten har otur i år. Ett lågtryck från Nordsjön närmar sig med en frontzon, och man får räkna med regn från den tidiga eftermiddagen – låt oss säga vid 13–14-tiden, säger meteorolog Erik Rindeskär på vädertjänsten Foreca.

Han tillägger att regnet blir ihållande, håller på ända till natten mot lördag och tidvis kan vara kraftigt.

Temperaturen är inte heller mycket att skryta med.

- Under morgonen och den tidiga förmiddagen kanske det kan ligga uppåt tjugo grader, men när regnet kommer svalnar det snabbt. Jag skulle tro att det hamnar kring femton grader då, säger Erik Rindeskär.

Därmed speglar midsommarvädret det väder som har härskat under större delen av juni: Blött och kyligt. Den högsta temperatur som uppmätts i landet den här månaden är 22 grader.

Enligt SMHI finns det sedan 1920 bara ett enda fall då temperaturen under en hel junimånad inte orkade upp till 25 grader någonstans i Sverige, och det var 1991.

Men för Göteborg är det en bit kvar till bottenrekorden.

- Normalvärdet för nederbörd i Göteborg under juni är 59 millimeter, och hittills i juni har det faktiskt inte kommit mer än 33,7 millimeter. Men det kan finnas kraftiga lokala variationer. Och juni är ju inte över än, säger Erik Rindeskär på Foreca.

Mest nederbörd under juni i Göteborg kom det 1999. Då föll närmast osannolika 148 millimeter.

Men kallt är det. Den normala dygnsmedeltemperaturen i juni är i Göteborg 15,6 grader. Hittills har vi bara haft 12,8 grader. men det är en bit kvar till köldrekordet i Göteborg för juni. Det sattes redan 1923, då dygnsmedeltemperaturen bara var 11,5 grader.

För dem som inte minns vädret längre tillbaka än förra året, kan vi meddela att det i juni 2011 föll 58 millimeter regn över Göteborg, och att dygnsmedeltemperaturen då var 16,6 grader.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.