Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här har det inte sett ut i sommar, då det varit väldigt lite getingar. Bild: Birgit Korber

Det blev ingen getingsommar 2020

Årets sommar förväntades bli en getingsommar, men så blev det inte alls. Tvärtom har det flugit runt väldigt lite getingar i våra trädgårdar, varför är oklart.

Den uppmärksamme har kanske märkt att det surrat runt väldigt lite getingar runt våra matbord och växter i sommar. Och det stämmer – det har varit väldigt lite getingar i sommar.

Årets sommar förväntades bli en riktigt getingsommar. Men så blev det inte. 2016 däremot var det extremt mycket getingar på västkusten.

– Rent statistiskt skulle det bli en getingsommar i år – för det är det vartannat år. Men så blev det inte, det har varit väldigt lite, säger Håkan Rystrand, skadedjursexpert på Anticimex.

Håkan Rystrand är skadedjursexpert på Anticimex i Göteborg. Bild: Anticimex
Håkan Rystrand är skadedjursexpert på Anticimex i Göteborg. Bild: Anticimex

LÄS MER: Därför är det så många harkrankar i Göteborg just nu

Extremt lite samtal

Anticimex hade planerat för en getingsommar och bemannat för det.

– Vi räknar samtal som kommer in, och räknade med 500 samtal i veckan från folk som ville ha hjälp med getingar. Det kom in cirka 100 i veckan, vilket är extremt lite.

Varför det varit så lite getingar vet man inte, men en orsak kan vara att årets vintern var mild.

– Det är bara de befruktade honorna som överlever vintern. Kanske vaknade de för tidigt och dog sen när det blev frostnätter i vår, säger Håkan Rystrand.

Det finns en del getingar som flyger runt nu, men de har ingen uppgift att utföra och de flesta kommer att dö i september. Drottningarna kommer sen övervintra på vindar, i träd och i fågelbon. Sen vaknar de i april och maj, och bygger nya samhällen igen.

Risk för ännu färre getingar nästa år

Att det varit lite getingar i sommar kan påverka hur mycket det bli nästa sommar. Det finns en risk att de blir ännu färre.

– För att det ska bli mycket getingar nästa år, gäller det att många honor blivit befruktade i år, med tanke på det varit lite getingar i sommar så kanske det blir lite nästa år med. Sen spelar vädret in med, vaknar de när de ska och inte när det kan bli frost kan det bli ett normalt år. Men vaknar de som i år, kan de bli ännu färre, vilket inte alls är bra, menar Håkan Rystrand.

Fåglar äter getingar

Daniel Roth, zoolog på Universeum har också lagt märke till att det varit lite getingar i år. Och att det borde varit ett getingår.

– Jag har själv bikupor där brukar det finnas döda getingar runt dem, men jag har inte sett några i sommar.

Daniel Rooth, zoolog på Universeum. Bild: Universeum
Daniel Rooth, zoolog på Universeum. Bild: Universeum

Varför det varit så lite vet han inte, det kan bero på brist på mat, men även på vädret. Daniel Roth säger att getingar är rovdjur som äter andra insekter, larver och ägg.

– Generellt har insekterna minskat så hoppas det inte har ett samband att de dött av för lite käk. Är det för lite tillgång på mat växer inte samhällena, och då märker vi inte av dem.

Getingarna är i sin tur mat till fåglarna, de är troligen mest beroende av getingar som föda. Att arter försvinner eller minskar är inte bra.

– Man kan säga att varje art är en del av en tegelvägg, försvinner för många stenar rasar hela väggen ihop. Varje art är en viktig del i vår natur och fauna, säger Daniel Roth.

LÄS MER: Så hanterar du de svenska sommarplågorna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.