Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

"Det bästa är att man dansar"

Midsommarfirandet tjuvstartade redan på torsdagen i Biskopsgården. Firandet vid Blidvädersplan samlade 150 barn, klart fler än tidigare år.

Förskolläraren Geraldine Godi och hennes kollegor från förskolan Atmosfären på Höstvädersgatan var på plats med 17 av avdelningens 25 barn.

Hon och barnen var pyntade med kransar av silkespapper som de tillverkat under förberedelserna.

Fyra-åriga Amy var förväntansfull när hon tillsammans med kompisarna laddade upp med mackor i cirkustältet som arrangerande fotbollsklubben Cruz Azul spänt upp bredvid klubbhuset.

- Det bästa är att man får sjunga, och dansa runt midsommarstången, tyckte Amy.

Flertalet av barnen har ingen tradition hemifrån att fira midsommar.
- De vet vad midsommar är, tack vare förskolan. Det är viktigt att de får ta del av de svenska traditionerna redan vid tidig ålder. Sen får de ju göra som de vill, om de vill fira dem eller inte, sa Geraldine Godi.

En tradition som barn - oavsett ursprung - har svårt för är att äta sill.
- Vi får sill till förskolan varenda påsk och midsommar. Barnen slickar och spottar. Vi har bett om att i stället få lite extra jordgubbar. Men sillen fortsätter att komma, sa Geraldine med ett aningen trött leende.

Programmet inleddes av operasångaren Fernando Lorca som började med Dansen går på Svinnsta skär och fortsatte med ytterligare några sommarklassiker.

Sedan sjöng de tio- och elvaåriga tjejerna Maya, Nisa och Selsabil melodifestivalhiten My heart wants me dead. Direkt efter att de tackat för applåderna drog de till sig några kompisar och körde en spontan ringdans bredvid mikrofonerna.
- Det bästa med midsommar är att man dansar, sa Maya.

Så dags dök medlemmarna i Göteborgs nationaldanssällskap upp. De kom direkt från ett framträdande på Altplatsens äldreboende i Frölunda.
- Vi är på fyra ställen i dag, lika många i morgon (Midsommarafton). Denna vecka är årets höjdpunkt för oss, konstaterade dansledaren Patrik Lindgren.

Han är på Blidvädersplan för tredje året i rad och försäkrar att han gärna kommer igen.
- Det är väldigt kul att komma just hit. Det är ett av våra viktigaste arrangemang, eftersom många av barnen här annars inte får vara med om ett midsommarfirande.

Stången restes och dansen körde igång under ledning av folkdanspedagogen Brita Sivertsson: Vi äro musikanter, Små grodorna för att avslutas med traditionella Raketen.

Tito Rojas, ordförande för Cruz Azul, var nöjd när han tittade ut över den fullsmockade gräsmattan.
- Genom högtiderna får man en gemensam identitet. Det är så viktigt. Jag tycker att midsommarfirande borde ordnas i fler ytterområden. Vi kör förstås nästa år igen. Och jag har hört att PFF då ska ordna ett firande i Tynnered. Det är bra.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.