Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals migranter på ett fält vid gränsen mellan Turkiet och Grekland. Bild: Emrah Gurel

”Det är redan en splittrad fråga”

EU-kommissionen föreslår att Dublinförordningen slopas.
En redan splittrad fråga kommer nu bli än mer splittrad, menar GP:s utrikesreporter Jan Höglund.
– För flyktingarnas del kommer det innebära lika stor osäkerhet, säger han.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen meddelade under onsdagen att Dublinförordningen kommer att slopas och ersättas med en mer gemensam asyl- och migrationspolitik för EU.

– Det kommer att ha gemensamma strukturer för asyl och återflyttningar, och den kommer att ha en ny stark solidaritetsmekanism, säger hon.

Enligt GP:s utrikesreporter Jan Höglund kommer beslutet leda till stor osäkerhet, inte minst på kort sikt.

– Det innebär att det kommer bli nya regler för folk som sökas asyl. Enligt Dublinförordningen måste du söka asyl i första EU-landet du anländer till, det är inte så att du kan komma först till Grekland och sedan söka asyl till Sverige. Bryter de nu upp regelverket innebär det helt nya rutiner och som jag ser det skapar det väldigt mycket större osäkerhet.

Vad innebär det för Sverige?

– Det innebär nödvändigtvis inte att vi får ett högre asyltryck för svensk del. Men det råder heller inte samstämmighet inom den svenska politiken kring migrationsfrågan, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har helt olika synsätt i frågan.

Vad innebär det här för Europa?

– Frågor kring asyl- och migrationspolitik är oerhört splittrande inom Europa efter flyktingvågen 2015 och 2016. Då kom över en miljon flyktingar hit och ingen visste hur man skulle förhålla sig till det. Länder som Tyskland och Sverige var generösa, medan fler länder som exempelvis Ungern, Polen och de baltiska länderna höll en stramare linje. Det är i det här sammanhanget EU ska försöka hitta en ny migrationspakt och regler för asylmottagande som gör att alla länder solidariskt ska dela på ansvaret kring flyktingmottagning.

Vad innebär det här för flyktingarna?

– För flyktingarnas del innebär det fortsatt en lika stor osäkerhet som det gjort. Många flyktingar kom med båt över till södra Europa där de fortfarande har blivit kvar helt utan hjälp, i länder som Grekland, Italien och Spanien. Det finns fortfarande en jätteproblematik kopplad till detta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.