Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sarah Britz. Bild: GP.

"Det är hunden och jag i jul"

Åh, du tindrade jul. Jag tycker väldigt illa om dig.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Som jag har försökt, i olika varianter, att nå upp till de där 2.42 i höjdlycka där len risgrynsgröt ska fylla min varma bröstkorg, barren sitter på granen, alla prisvärda klappar har matchande snören, alla LYSSNAR på varandra, svetten rinner inte under brösten och jag längtar inte efter att ligga i fosterställning under granen med hörselkåpor och dubbla bettskenor.

För i år blir det annat: BARA TA DET LUGNT.

Vi ska inte köpa några speciella julklappar, inte laga onödigt mycket mat som vi ändå ledsnar på, kastar på tredje dagen och köper pizza istället.

Vi ska vila.
 

"Annat var det förra året"

Tänka utanför boxen, trilla en veganbulle, göra Jansson utan utrotningshotad firre och dra vårt strå till den stora klimatförbättrarstacken.

Annat var det förra året. Då lade jag in Ernsts julsill. Två gånger.

Den första hann bli för gammal, så illa kan det gå om man är ute i god tid.

Men jag var också ute alldeles för sent.

Då kan det hända att man tappar bort sig själv i affären på kvällen den 22:e innan ett stjärnfamiljärt julaftonsfirande skulle gå av stapeln dagen efter.

Min idé var att undanröja stressen för alla barn, egna och bonus med respektive, så de skulle slippa splittringsracet mellan andra föräldrar, syskon och släkt på själva julafton.

Men jag förträngde en överlevnadsregel: Identifiera var ättikan fanns (jävla Ernst).

Under storhandlingen tappade jag inköpslistan, ICA-kortet, tvingades klä av mig på grund av vallningar, ringde maken på jobbet och grät en skvätt. Jag gick runt, runt, runt och letade inköpslista (låg i jackan), ICA-kort (låg i jackan), ättikan (som jag missat under tre rundor på grund av ett snabbutvecklat, men starkt, tunnelseende).
 

"Så blir det inte i år"

Höll på att köpa en ekologisk julskinka för 324 kronor kilot. Förstod inte siffrorna men efter att ha gångrat 324 gånger tre på telefonen förstod jag att detta var på väg mot en katastrof.

Klockan 12.00 på själva julafton skulle vi vara i Skåne för fortsatt firande. Dit fraktade vi sillar, Janson utan fisk, barn och klappar.

Så blir det inte i år.

Maken jobbar. Barnen är på olika intressanta plejs i världen.

Det är hunden och jag. Två medelålders tanter. Men senast vi två skulle fira en högtid ihop, det var en midsommarafton, så rymde hon.

Efter fyra timmars letande ringde polisen och sa att hon käkade godis på Stampgatan. Damen hade plockats upp av en polisbil.

Singellivet på julafton är inte självvalt men jag ska se det som personlig utveckling.

Vi ska köra roll-lekar. Jag ska vara hund. Kura ihop mig i ett soffhörn, snarka ljudligt, släppa mig ogenerat och ställa mig vid diskbänken när jag blir hungrig.

Lite torrfoder har väl ingen dött av.