Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: GP/TT
Bild: GP/TT

Elaine Eksvärd: "Det är han som är äcklig – inte du"

Föräldrar vet inte att tonåringarna sitter på sitt rum och blir groomade av äldre gubbar från min generation. Det är så skrämmande för jag trodde att gubbslemmen skulle dö ut. Men de återföds i nya former och generationer om vi inte sätter stopp för det genom att se problemet, prata om det och framför allt – se de utsatta barnen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Jag läser att de där gubbarna som man hörde om när jag var tonåring, nu har blivit de där gubbarna i min generation. Småbarnspappor som i hemlighet träffar upp barn och köper sexuella... det känns fel att kalla det tjänster, för det är inte tjänster.

Det är sexuella övergrepp. Det är ofta socialt och ekonomiskt utsatta barn som försätter sig själva i dessa situationer och inte sällan barn som jag var – sexuellt utnyttjad. De har någon gång under sin barndom blivit sexuellt utnyttjade och använder sex som ett självskadebeteende eller ett sätt att bli sedda där de annars är osynliga.

Föräldrar vet inte att tonåringarna sitter på sitt rum och blir groomade av äldre gubbar från min generation. Det är så skrämmande för jag trodde att gubbslemmen skulle dö ut, men det visar sig att de återföds i nya former och generationer om vi inte sätter stopp för det genom att se problemet, prata om det och framför allt se de utsatta barnen.

Shamad av klasskompisarna

Jag läser att en tjej blir shamad av klasskompisar på skolan för att hon legat med en jämnårig kille hon inte visste var i ett förhållande. Att häxbränningen återföds i de yngre generationerna är skrämmande.

Det är väl ändå killen som kan brännas på bål verbalt av sin respektive – inte tjejen oavsett om hon visste eller inte. Men denna slutshaming gjorde att hon sökte sig till nätet och sålde sig själv där för hon var ju ändå ”en hora” enligt hennes klasskompisar. Det visar hur hårt det slår och vad tungt det väger.

Vi överlevare av sexuella övergrepp tror oss ofta vara äckliga eftersom folk vi har litat på utnyttjade oss i den mest sårbara situationen du kan tänka dig – att vara ett barn. Jag läste så fint om en överlevare som hade sagt det till sin psykolog att ”jag känner mig så äcklig”.

Psykologens svar var klockrent: ”Jag tror att du blandar ihop dig med din förövare, det är han som är äcklig. Inte du. Det han gjorde mot dig är äckligt och olagligt, men du är du och ett offer i denna situation”.

Polisanmäl gubbarna

Eftersom jag vet att det är många överlevare där ute som kanske läser detta och tycker sig förtjäna all äcklig behandling ni kan få i framtiden så vill jag att ni sätter stopp för det direkt.

Det spelar ingen roll om du inte sa nej, eller initierade kontakten med gubben, eller ens om du tjatade om en träff. Det spelar ingen roll om du var en tonåring. En vuxen ska veta sin plats och säga nej, stoppa dig och få dig att söka hjälp – inte utnyttja dig i en utsatt situation.

Polisanmäl gubbarna så vi kan utrota deras beteende till kommande generationer.

Och till er föräldrar som eventuellt sitter i karantän med era barn. Lägg ner skärmarna en stund och lägg ner läsandet av de dåliga nyheterna, så att dina barn inte blir en del i de dystra nyheterna Göteborgs-Posten nu delar.

Hur coola dina tonårsbarn än vill verka, så vill de bli sedda, älskade och hjälpta.

LÄS MER: Här kan du lyssna på Systrar

LÄS MER: VD, journalist och lärare – hundratals män kartlagda som sexköpare

Hur coola dina tonårsbarn än vill verka, så vill de bli sedda, älskade och hjälpta. Att se och informera dem om denna utsatthet som andra barn utsätter sig för är ett av många steg. Låt oss börja.

Elaine Eksvärd, retoriker och överlevare.