Den stora frågan är hur länge intresset för förorten håller i sig

Vägspärrarna och mötet på Posthotellet kan ha varit det dummaste gängen någonsin gjort. Plötsligt är alla intresserade av situationen i förorten. Den stora frågan är förstås om intresset håller i sig så länge att det gör någon skillnad. Vi vet ju av erfarenhet att det kan dö ut rätt fort.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Polisbussen med Moderatledaren Ulf Kristersson och KD-ledaren Ebba Busch har precis svängt ut från Hjällbo centrum när en man kommer fram och säger att det var bra att de kom – men att det hade varit ännu bättre om de ville dyka upp någon annan gång. När det inte hänt någonting.

Det leder tankarna till en liten detalj ur en artikel om gängkonflikten av mina insiktsfulla krimreporterkollegor, som inte velat lämna mig sedan dess. Det handlade om mötet på Posthotellet och varför det hölls: gängen insåg att konflikten var dålig för affärerna. Den lockade en massa poliser till "deras” områden, vilket stökade till det. De kunde inte styra och ställa som de brukar. Alltså var fred ett bättre alternativ.

ANNONS

Intresset har åkt jojo

Så att samhället drog sig tillbaka. Så att området blev ”deras” igen.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving var inne på samma spår i den lördagsintervju som blivit mest uppmärksammad för uttalandet om kriminella klaner. Han sa att polisen ibland känt sig ensamma i engagemanget mot gängbrottslighet – och att politikernas intresse har åkt jojo. Upp och ned.

Nu är i vart fall intresset på topp och under måndagen var Ulf Kristersson och Ebba Busch i Angered och Hjällbo för att lyssna på polis och boende och skapa sig en bild av den senaste tidens händelser.

Förslagen var de redan välkända – visitationszoner, anonyma vittnen, minskad invandring och punktmarkering av gängkriminella – men den viktiga markeringen är nog trots allt att intresset finns. Att politikerna inte släpper frågan.

Det finns inget att göra

Zouher Simmo driver en fruktaffär i Hjällbo centrum sedan drygt 20 år. Hans bild är att det gått lite upp och ned i området över åren. Men en sak har definitivt blivit sämre: det finns inte längre någonting att göra för de unga. Ingen idrottshall, ingenstans att ta vägen. Istället drar de runt på torget.

En man i 30-årsåldern med rötterna i Libanon står en bit intill och nickar instämmande. När han växte upp fanns det fritidsgårdar som erbjöd aktiviteter och flera idrottsklubbar. Men fotbollsklubbarna har lagt ned och det finns inga verksamheter som barn och unga har råd med. Han säger att skillnaden är stor.

ANNONS

Ubah Farah kommer fram till Ebba Busch och fyller på: det finns inga jobb för de unga. Och vad händer då? De drar runt på torget och riskerar att hamna snett.

Hon har sju barn. Fyra av dem är mellan 20 och 25 år. En dotter studerar på universitetet. Sönerna har inga jobb. Hon undrar om det är så politikerna vill ha det – varför finns det ingen plats i samhället för invandrarpojkar?

För många kom samtidigt

Mounir Tahan, med rötterna i Libanon, har bott i Hjällbo i 24 år. Han uttrycker sig med lite andra ord och låter lite mindre uppjagad – men likheterna mellan det han och de politiker som är på besök säger är påfallande: de senaste tio åren har det blivit allt mer rörigt, att det kom för många på samma gång. Han betonar att han tycker att Sverige gjorde det bra som tog emot så många människor på flykt – men att beredskapen borde varit bättre, att integrationen inte fungerat.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger att vi haft en naiv föreställning av hur integration går till och att mycket borde varit gjort för 20-30 år sedan – den borgerliga regeringen som han själv var en del av fram till 2014 var bara en i raden som misslyckats på den här punkten – men att det inte är ett argument är att låta bli att agera nu.

ANNONS

Det är en befriande självinsikt. Tiden får utvisa hur mycket den är värd. Helt klart är att många boende i förorten har tröttnat på att vänta.

LÄS MER:Kriminella upprättar vägspärrar i Angered

LÄS MER:Kristersson: Polis och åklagare ska kunna omhänderta gängkriminellas barn

LÄS MER:Detaljerna bakom den senaste gängkonflikten i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS