Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Britt-Marie Mattsson: Demonstrationer och vapenvåld spelar central roll i USA-valkampanjen

Två döda och en skadad. Oroligheterna trappas upp efter att en vit polis avlossat sju skott i ryggen på svarte Jacob Blake. Sheriffen i Kenosha fruktar att vit milis skapar en okontrollerbar våldsspiral.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Det var när polisen i söndags kallades till en familjedispyt i Kenosha i Wisconsin som Jacob Blake inte lydde polisens order om att stanna. Blake gick långsamt mot bilen där hans tre små barn satt i baksätet. Då Blake skulle sätta sig i förarsätet avlossade en polis sju skott som träffade Blake i ryggen. Händelsen filmades av en privatperson. Blake har genomgått flera operationer och är förlamad från midjan och ner. Han tros överleva men kommer att behöva fler operationer och livslång hjälp för att klara det allra nödvändigaste.

Fredliga demonstrationer har genomförts i Kenosha sedan dess men under nätterna har protesterna urartat, bilar och byggnader har satts i brand och kravallpolis har kallats in.

Skytten försvann

Natten till onsdagen fortsatte oroligheterna och en man ses på ett videoklipp springa ned för huvudgatan med ett skjutvapen. Han flydde efter att ha skjutit ihjäl en person vid bensinstationen i närheten och sköt ytterligare en man som försökte hindra honom från att ta sig vidare. En person skadades dessutom allvarligt.

På klippet syns även hur poliser tycks tveka om att ingripa i mörkret när det är oklart vad som händer. Skytten lyckades försvinna men stadens sheriff David Beth säger att det finns gott hopp om att finna den skyldige.

Sheriffen uttrycker även sin oro över att beväpnade personer, som inte bor i Kenosha, har tagit sig till staden för att ”skapa ordning” och ge sig på demonstranterna.

En man som kallar sig Joe och är marinkårsveteran, citeras av Washington Post. Joe säger att det finns tre tusen, som liksom han själv, är beredda att ta till vapen för få slut på oroligheterna.

Trump försvarar vapenkulturen

Kenosha är en liten stad med omkring 100 000 invånare och sheriffen befarar att både våldsverkare som blandar sig bland de fredliga demonstranterna och beväpnande män – som beskrivs som vit milis – är beredda att drabba samman.

Skjutvapnen skapar en helt ny allvarlig situation och ett gatuvåld som riskerar att eskalera utom kontroll. På bilder från andra demonstrationer ses beväpnade personer på hustak som säger sig försvara sin egendom mot plundrare och på videoklipp bär många vapen.

Donald Trump har försvarat den amerikanska vapenkulturen också vid tillfällen då politiker känt sig hotade. Det skedde till exempel då beväpnade män tog sig in i kongressbyggnaden i Lansing i Michigan i våras och krävde att guvernören Gretchen Whitmer – som fanns på Joe Bidens lista över tänkta vicepresidentkandidater – skulle lätta på de restriktioner som införts med anledning av spridningen av covid-19.

Familjerna vädjar om lugn

Demonstrationer har genomförts hela sommaren av rörelsen Black Lives Matter som protest mot polisers övervåld mot svarta. George Floyds död var den tändande gnistan, Floyd kvävdes till döds när en vit polis tryckte sitt knä mot hans nacke.

Proteströrelsen Black Lives Matter har av Trumpkampanjen blandats ihop med vandalism och plundring som skett under oroligheterna på nätterna. Både Floyds och Blakes familjer har vädjat om lugn och värdiga manifestationer.

Joe Biden har besökt George Floyds anhöriga och driver frågan om polisreformer i valrörelsen. Han ställer också upp för Black Lives Matter. De tidigare demokratiska presidenterna Bill Clinton och Barack Obama har också ställt sig på de fredliga demonstranternas sida.

Vid republikanernas konvent har presidentens son Donald jr satt tonen:

– Kyrka, arbete och skola står i det här valet mot upplopp, plundring och vandalisering, säger han.

Demonstrationerna och vapenvåldet fortsätter att spela en central roll i valkampanjen.