Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Demokraterna vill avsätta Trump – stöds även av republikaner

Demokraterna lägger fram beslutet om riksrätt mot Donald Trump på måndag. Även republikaner tänker rösta för. Trump kommer troligen inte att fällas i senaten. Men andra rättegångar väntar.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Demokraterna vill avsätta Trump med hänvisning till att han uppviglat demonstranterna som stormade Kapitolium. Flaggorna på och kring byggnaden har sänkts på halv stång i respekt för polisen som dog i tumultet. Fyra som deltog i stormningen avled också. Den federala polisen FBI har identifierat en rad personer som fanns på plats och den lokala polisen har redan gripit ett 60 -tal.

Det är Donald Trumps tal och Twitter som ligger till grund för skuldfrågan och kongressledamöterna och senatorerna blev själva vittnen till händelseutvecklingen. Sammantaget gör det anklagelseakten enkel mot Trump, det är bara de exakta formuleringarna som skall skrivas för att frågan om riksrätt skall kunna röstas igenom i representanthuset. Där har demokraterna den majoritet som behövs och flera republikaner har redan aviserat att de tänker rösta för ett åtal.

Mike Pence har utslagsröst

Därefter förs ärendet vidare till senaten där demokraterna har femtio platser och republikanerna lika många efter extravalen i Georgia. Vicepresidenten – som fortfarande är Mike Pence – har utslagsröst. Den kvalificerade majoritet som behövs för att avsätta presidenten finns sannolikt inte.

Men riksrätten är sättet att manifestera att Trump personligen bär det yttersta ansvaret för attacken mot kongressen som just då skulle godkänna elektorsrösterna och bekräfta att Joe Biden segrat i valet och därmed är USA:s nye president.

Trump har läst upp ett tal och fördömt våldet sedan han under attacken twittrat att han ”älskade” demonstranterna. Han har även manat till enighet. Men innan hans twitterkonto stängdes hann han meddela att han inte tänker delta i ceremonin den 20 januari då Joe Biden svär eden som president.

Därmed lyckades han just undkomma att inte bli inbjuden. Det är visserligen kutym att den avgående presidenten både tar emot den nye i Vita huset och att de tillsammans åker limousinen till Kapitolium där presidenten svär eden som förestavas av ordföranden i Högsta domstolen. På det sättet manifesteras det lugna och ordnade överlämnadet av makten.

Men det finns inga regler eller lagar som måste följas.

Trump sannolikt inte välkommen

Trump hade med stor sannolikhet inte varit välkommen till det maktskifte som han försökt hindra. Det är just det motståndet som kulminerade med att sympatisörerna, som han uppviglat, rusade upp för den avspärrade trappan där installationsceremonin genomförs.

Däremot kommer de före detta presidenterna att finnas på plats – Bill Clinton, George W Bush, Barack Obama och möjligen också Jimmy Carter om hälsoskäl inte hindrar honom från att åka till Washington från Georgia.

Vicepresidenten Mike Pence skulle kunna agera för att Trump avsätts utan att riksrättsprocessen behöver dras igång. Tillägg 25 i den amerikanska konstitutionen gör det möjligt för vicepresidenten att ta över om ministrar i administrationen tydliggör att Trump är olämplig av psykiska och/eller fysiska skäl eller utövar maktmissbruk. Pence har hittills inte visat intresse av det.

Riksrätten återstår då och det blir – om representanthuset röstar igenom beslutet – andra gången som detta vapen används mot Trump.

Riksrätt en viktig brännmärkning

Att demokraterna och även alltfler republikaner skulle se mellan fingrarna och avstå från riksrätt, eftersom Trumps mandatperiod snart är över, är inte troligt. Det är en viktig brännmärkning och det är även möjligt att fortsätta riksrättsproceduren när Trump avgått. Då kan inriktningen bli att göra det omöjligt för honom att ställa upp i framtida val.

Talmannen i representanthuset Nancy Pelosi har redan vänt sig till USA:s militära befälhavare för att fråga om Donald Trumps möjligheter att agera militärt och använda sig av kärnvapenkoderna de sista dagarna av mandatperioden. Pelosi – som är nummer tre i rang efter Trump och Pence – kan självfallet regelverket och hennes fråga skall inte ses som okunnighet om vad som gäller utan som en bekräftelse på att demokraterna ser Trump som instabil.

En rad rättegångar väntar på Donald Trump direkt när han lämnar Vita huset. Det handlar bland annat om åtal som kan bli aktuella för skattebrott i New York. Trump har möjlighet att som president benåda sig själv både för redan kända brottsanklagelser men även för brott som som kan uppdagas senare. Men det handlar bara om federala brott och inte om de som nu ligger och väntar i lokala domstolar.