Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Justin Sullivan

Britt-Marie Mattsson: Debatten överskuggades snabbt av Donald Trumps besked

En stund av normalitet för republikanerna. En möjlighet att skina för demokraterna. Men debatten mellan Mike Pence och Kamala Harris överskuggades snart av att presidenten är tillbaka i Ovala Rummet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Beskedet kom bara timmarna senare att den andra debatten mellan Donald Trump och Joe Biden ska hållas virtuellt. Annars ställs debatten nästa vecka in.

Donald Trump svarade omedelbart i Fox news och sade på telefon att han slog Biden i den första debatten och att han inte accepterar en debatt virtuellt.

Joe Bidens meddelade direkt att han ställer upp på en virtuell debatt

En debatt på avstånd har bara hållits mellan John F Kennedy och Richard Nixon 1960. Vid ett tillfälle hindrade kampanjschemat ett personligt möte. Kennedy satt i en studio i New York, Nixon i en studio i Los Angeles och moderatorn i Chicago.

Opinionen talar för Harris

Bara timmar före Trumps besked hade vicepresidentkandidaterna möts i en direktsänd debatt.

Mike Pence är en välkänd vicepresident. Kamala Harris var före debatten nästan okänd för den stora amerikanska allmänheten. För Harris var det därför mycket som stod på spel när hon introducerades på den nationella scenen. Av opinionsmätningarna att döma klarade hon det väl. Hon proklamerades som vinnare, trots att varken hon eller Pence gjorde några misstag eller minnesvärda utspel.

Pence är känd för att sällan svara direkt på journalisters frågor. Han upprepade taktiken i debatten där han, oberoende av vad moderatorn sade, höll sig till sina intränade talepunkter. Han vägrade till exempel att svara direkt om han och Trump kommer att acceptera valresultatet om Joe Biden vinner. När en fluga placerade sig i hans vita hår blev det därför en större nyhet än vad han svarat.

Pence försvarade Donald Trumps och sin egen coronastrategi, vicepresidenten är samordnare i Vita huset.

Harris gick till attack direkt och fördömde Trump/Pence för deras oförmåga och ovilja att ta coronaspridningen på allvar.

Fick bita ifrån

Men det var framtoningen som också spelade roll. Donald Trump har genomgående hånat både kvinnor och män för deras utseende, och med särskild förtjusning kvinnor. På torsdagen kallade han Harris för ”ett monster”.

Men det är svårt att nedvärdera Kamala Harris och det är inte heller Mike Pences stil. Harris tittade med ett brett leende överseende på Mike Pence när han fortsatte att tala utan att bry sig om att den kvinnliga moderatorn påpekade att hans tid var ute. Men vid några tillfällen bet hon ifrån:

– Mr vicepresident, det är jag som talar nu.

Vid ett annat tillfälle sade hon:

– Mr vicepresident, försök inte undervisa mig.

LÄS MER: Nästa debatt blir digital – Trump vill inte ställa upp

”Nu passade Harris ord till Pence perfekt in i tidsandan”

Det var samma grepp som den första kvinnliga vicepresidentkandidaten Geraldine Ferraro ruvade länge på i sin valdebatt mot George Bush den äldre 1984. Men när hon använde det så föll det platt. Det var då en annan tid. Feminismen var visserligen relativt stark, men det var långt innan #metoo och innan ”mansplaining” blev ett begrepp, med innebörden att en man talar överlägset, näpsande och mästrande till en kvinna. Nu passade Harris ord till Pence perfekt in i tidsandan.

Med Harris fick demokraterna ytterligare en skjuts framåt. Joe Biden leder redan stort i opinionsmätningarna och. Med Pence fick republikanerna en lugn stund efter en kaotisk vecka då Donald Trump gjorde dåligt ifrån sig i debatten med Joe Biden och sedan hamnade på sjukhus med covid-19. Det uppmärksammades dock att Mike Pences fru, Karen, gick upp på scenen efter debatten utan den ansiktsmask som arrangörerna meddelat var obligatorisk. Harris man hade mask när han kramade om sin fru.

Men både före och efter debatten mellan vicepresidenterna twittrade Donald Trump intensivt om allt som föll honom in, ofta med stora bokstäver och utropstecken. Han framträdde också i en videoinspelningen i rosenträdgården utanför Ovala Rummet och sade att det var en gåva från Gud att han smittats och att han nu vet att det finns mediciner som bot mot covid-19. Presidenten hade kraftig makeup som snarast förstärkte spekulationerna om hur han mår.

Trump meddelade också att han nu arbetar i Ovala Rummet, trots att han enligt medicinska experter borde vara i karantän i Vita husets privata våning. Trump har överlagt med flera medarbetare, bland dem stabschefen Mark Meadows.

– Presidenten mår bra, försäkrade Meadows. Och han fortsätter inom kort att kampanja.

LÄS MER: Flugan som stal hela showen