Åtala Dawit Isaaks plågoandar för folkrättsbrott

Den tysta diplomatin i fallet Dawit Isaak har havererat. Sverige bör nu växla spår och har nu möjlighet agera mot en av Dawit Isaaks ökända plågoandar, den tidigare eritreanske informationsministern Ali Abdu, och se till att hans ställs inför rätta för folkrättsbrott, skriver Lars Adaktusson (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

”Ett gigantiskt fängelse”. Så beskrivs Eritrea i Östafrika av människorättsorganisationen Human Rights Watch. Eritreas styrs sedan självständigheten 1993 av diktatorn Esaias Afewerki som genom åren uppvisat ett monumentalt förakt för mänskliga rättigheter och omvärldens försök att främja en demokratisk utveckling.

För oss i Sverige är Eritrea mest känt för regimens omänskliga behandling av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. Men Eritrea förekommer även i mediernas rapportering om flyktingsituationen i världen, uppskattningsvis 60 000 eritreaner försöker varje år fly undan tyranniet i sitt hemland.

I nivå med Nordkorea

Utan tvekan är Eritrea i dag en förtryckarstat i nivå med den monstruösa kommunistregimen i Nordkorea. I en rapport som offentliggjordes 2015 konstaterar FN:s särskilda rapportör, Sheila Keetharuth, att Eritrea är en av världens värsta nationer i termer av människorättskränkningar. Landets värnplikt är i själva verket en form av slaveri som i sig utgör det kanske främsta exemplet på regimens bottenlösa ondska. I unga år blir män och kvinnor tvångsinkallade för att sedan tjänstgöra på obestämd tid under vedervärdiga förhållanden, med en lön på motsvarande tio US-dollar i månaden.

ANNONS

Fängslanden, övergrepp, våldtäkter och avrättningar är sedan länge satta i system av den eritreanska regimen. Graden av förtryck mot den egna befolkningen, inklusive avrättningar av människor som försöker fly över gränsen till grannländerna, gör att FN:s undersökningskommission för mänskliga rättigheter konstaterar att regimen sannolikt gör sig skyldig till brott mot mänskligheten.

Misstanke om folkrättsbrott

För svensk del finns anledning att ta fasta på denna FN-slutsats och aktivt verka för att den eritreanska regimen och dess företrädare ställs inför rätta för folkrättsbrott. Faktum är att det just nu existerar en sådan möjlighet.

Bakgrunden är att den tidigare eritreanske informationsministern, Ali Abdu, har lämnat sitt hemland och numer lever i exil i Australien. Under lång tid var Abdu en av den eritreanska diktaturens mäktigaste män och skarprättare. Enligt exileritreanska organisationer var han presidentens närmaste man och ansvarig bland annat för fängslandet 2001 av Dawit Isaak och övriga regimkritiker i den så kallade G-15-gruppen. Det finns med andra ord skäl att misstänka att Ali Abdu är skyldig till folkrättsbrott.

Som en del av sitt arbete har FN:s undersökningskommission utarbetat en lista över de individer och institutioner som anses ligga bakom de värsta människorättsbrotten i Eritrea. På denna lista återfinns det departement som tidigare hade Ali Abdu som chef, vilket ytterligare stärker misstankarna om hans inblandning.

ANNONS

Sverige bör växla spår

För varje medlemsstat i FN finns möjligheten att efter en officiell begäran få ta del av undersökningskommissionens lista över misstänkta eritreanska regimförbrytare. Den svenska regeringen skulle således, med denna FN-dokumentation som grund, kunna agera mot en av Dawit Isaaks ökända plågoandar. Det är ingen tvekan om att den tidigare informationsministern snarast bör föras över till Internationella Brottsmålsdomstolen i Haag, alternativt ställas inför rätta i sitt nya hemland.

För utrikesminister Margot Wallström (S) och den svenska regeringen är det hög tid att växla spår i fallet Dawit Isaak; från en havererad tyst diplomati till ett helhjärtat politiskt engagemang. En tydlig signal till Eritreas diktator och hans medbrottslingar om att den internationella rättvisan är på väg att hinna ikapp dem skulle göra avsevärd skillnad, för tusentals politiska fångar och en svårt plågad eritreansk befolkning.

Det är rätt och logiskt att Sverige går i bräschen för detta.

Lars Adaktusson (KD)

Europaparlamentariker

ANNONS