Överbelagt. På bara tre år har regionen gått från att ha långt färre vårdskador än riket i genomsnitt, till att överstiga riksgenomsnittet. Vi ser flera lösningar på hur överbeläggningarna kan lösas, skriver debattörerna.
Överbelagt. På bara tre år har regionen gått från att ha långt färre vårdskador än riket i genomsnitt, till att överstiga riksgenomsnittet. Vi ser flera lösningar på hur överbeläggningarna kan lösas, skriver debattörerna.

Samarbeta med oss så löser vi vårdkrisen

I januari 2014, ett drygt halvår före valet, fanns 3 400 vårdplatser. Tre år senare har platserna minskat till 2 978. Resultatet är ständiga överbeläggningar som ökar otryggheten och risken för vårdskador liksom arbetsbelastningen för personalen. Det är synd att de blågröna i regionen inte är intresserade av lösningar i brett samförstånd, skriver Helen Eliasson (S) och Håkan Linnarsson (S).

ANNONS
|

Varför vill inte den moderatledda majoriteten i regionen ha en plan för hur vårdplatserna på regionens sjukhus ska kunna säkras? Det undrar vi socialdemokrater efter att ha väckt frågan i regionens hälso- och sjukvårdsstyrelse, men inte fått gehör. Än märkligare blir det när man betänker att samma politiska majoritet i styrelsen för Sahlgrenska sagt ja till det socialdemokratiska initiativet, att införa en vårdplatsstrategi där. Varför är det okej på SU, men inte på övriga sjukhus i regionen?

Redan när S var med och ledde regionen såg vi att behovet av vårdplatser skulle öka. Vi tog därför fram en strategi för hur det skulle ske. I januari 2014, ett drygt halvår före valet, fanns 3 400 vårdplatser. Tre år senare har platserna minskat till 2 978. Hårdast drabbat är Sahlgrenska, som står för drygt hälften av de förlorade platserna.

ANNONS

När antalet sjuka överstiger befintliga vårdplatser blir det överbeläggning; den som är sjuk måste få vård. Överbeläggningar ökar otryggheten och risken för vårdskador för patienten. På bara tre år har regionen gått från att ha långt färre vårdskador än riket i genomsnitt, till att överstiga riksgenomsnittet. Överbeläggningar ökar också arbetsbördan och försämrar arbetsmiljön för personalen.

Flera lösningar

Vi socialdemokrater ser flera lösningar som måste till:

  1. En vårdplatsstrategi – hur många platser finns, var och hur många behövs framöver.
  2. Sjukhusen måste få de ekonomiska resurser som krävs för att upprätthålla en säker vård. Att inte ge sjukhusen ersättning ens för kända löneavtal och ökade baskostnader, som sker nu, leder inte framåt.
  3. Ökat samarbete med kommunerna – många färdigbehandlade blir kvar på sjukhusen av brist på plats i sin kommun. Att peka finger åt kommunerna och hävda att allt är deras fel löser inget. Regionen och kommunen måste tillsammans hitta säkra och trygga lösningar.
  4. Mobila sjukvårdsteam i alla regionens 49 kommuner.

Minska trycket på akuten

Trycket på sjukhusens akutmottagningar måste också minska. Vi vill därför bland annat ge vårdcentraler ekonomiska resurser för att ha jour och ta medicinskt ansvar för sina patienter. Om den som egentligen skulle till vårdcentral hamnar på akuten har något brustit i vårdkedjan. Kostnaden för det ska inte ensidigt belasta sjukhusen.

Vi är inte ute efter att ta politiska poäng, vårt mål är att lösa problemen i vården. Vi har upprepade gånger försökt att få till lösningar i brett politiskt samförstånd med den M-ledda majoriteten. Vi kan bara beklaga att vi tycks tala för döva öron.

Helen Eliasson (S)

regionråd i opposition

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition

ANNONS