Rökning stora orsaken till lungcancer – inte radon

DEBATT: Det är rökning som är den stora orsaken till lungcancer, inte radon. Eller som Folkhälsomyndigheten formulerar det: det är radonexponering som får bägaren att rinna över för rökaren, skriver kärnkemiexpert Joachim Thorn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Radon i bostäder, 18/5

Professor emeritus Göran Nyman skriver på GP Debatt att 500 personer dör varje år av lungcancer som orsakas av radonförekomst i inomhusluften. Han hänvisar till vad Strålsäkerhetsmyndigheten anger. Han anger vidare att dessa 500 dödsfall är lika många som summan av de som dödas i trafiken och drunkning, bränder och olycksfall på arbetsplatser. Må så vara. Det fattas dock väsentlig information i professor Nymans sätt att presentera siffrorna.

Det ungefärliga antalet lungcancerfall i Sverige årligen är 3 900 med ungefär lika många dödsfall som nydiagnostiserade (källa Folkhälsomyndigheten). Av dessa kan ungefär 2 800 fall härledas som en konsekvens av rökning. Vidare säger Folkhälsomyndigheten, precis som Strålsäkerhetsmyndigheten, att 500 av de 3 900 årliga lungcancerfallen i Sverige härstammar från höga halter av radon i inomhusluften i bostäder.

ANNONS

Men, och det är detta Göran Nyman (medvetet eller omedvetet) glömmer att beskriva, att de som dör av lugncancer på grund av radon så kan 450 av dessa 500 fall härledas till rökning. Det vill säga att dessa 450 lungcancerfall beror på att personerna är rökare eller har varit rökare, samt att de har utsatts för höga radonhalter i inomhusluften i många år.

25 gånger högre risk

Det är 25 gånger högre risk att få lungcancer på grund av man utsätter sig för rökning och höga radonhalter jämfört med ”bara” höga radonhalter. Denna information anger både Strålsäkerhetsmyndigheten och Folkhälsomyndigheten. Det är alltså rökning som är den stora orsaken till lungcancer, inte radon. För att citera Folkhälsomyndigheten, radonexponering får bara bägaren att rinna över för rökaren.

Självklart ska man ha respekt för ämnen som utsöndrar joniserande strålning (som exempelvis radon), men att kräva att radonhus ska saneras istället för hyressänkningar är en överdrift särskilt med hänsyn till ovanstående siffror. Det finns andra billigare lösningar som exempelvis att se över ventilationen (snabbare omblandning, lägre koncentration av radon i inomhusluften) och att undvika rökning.

Man kan därför undra varför en professor emeritus i subatomär fysik på Chalmers tjänar på att skrämma upp folk genom att kräva att hus ska saneras på radon.

ANNONS

Joachim Thorn

tek lic kärnkemi

ANNONS