Som inlämnare av det förslag som har fått flest röster kan jag bara konstatera att politikerna hanterar Göteborgsförslaget som trams, skriver Gunnar Lindgren.
Som inlämnare av det förslag som har fått flest röster kan jag bara konstatera att politikerna hanterar Göteborgsförslaget som trams, skriver Gunnar Lindgren.

Populära Göteborgsförslag i papperskorgen

”Göteborgsförslaget gör att politikerna kan se vilka frågor som engagerar göteborgarna”. Så beskrivs den idé som från kommunens sida förväntas skapa ett slags medborgardialog. Fast när förslagshögen hamnar på politikernas bord blir det tvärstopp i dialogen. Jag vet, för mitt förslag är det som engagerat flest göteborgare men med ett penndrag ströks det från den politiska agendan, skriver Gunnar Lindgren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Via Göteborgs stads hemsida kan medborgarna lägga in förslag som, om de får minst 200 röster, kommer att behandlas av politikerna i respektive nämnd. Konceptet kallas alltså för "Göteborgsförslaget". På papperet låter det onekligen som ett steg närmare direktdemokrati med oss medborgare, men ska det på allvar fungera får politikerna inte knyckla ihop förslagen och slänga dem i papperskorgen. Så sker i dag, och då kan Göteborgsförslaget lika gärna läggas ner direkt.

Bara ett förslag genomförs fullt ut

Av de 18 förslag som fick minst 200 röster genomförs bara ett fullt ut: ”Verka för att högtalare på spårvagnar och bussar är på.” Det kallar jag handlingskraft!

ANNONS

Av de fem förslag som fick flest röster handlade fyra om Västlänken – om hearing, om alternativ (Gårdalänken), om en granskningskommission, om offentlig debatt. Mitt förslag ”Hearing om Västlänken” var det som fick flest röster av alla. Syftet är att politikerna inför allmänheten pedagogiskt ska förklara nyttan med Västlänken. De har ju i media hävdat att de har varit dåliga på att göra det och att det är därför motståndet mot pendeltågstunneln är så stort. Därmed borde mitt förslag vara enkelt att bifalla – allmänheten vill veta nyttan, och politikerna säger att de vet.

Klen förklaring

Döm om min förvåning när politikerna avslog förslaget! I sin motivering hävdar de att:

  1. ”Västlänken och Västsvenska paketet varit aktuella frågor i två valrörelser, 2010 och 2014”. Det stämmer illa. Valet 2010 och 2014 handlade mycket om trängselskatten, men där gjorde politikerna sitt bästa att inte koppla ihop den med Västlänken, som i sin tur politikerna redan hösten 2009 hade skakat hand om att bygga.
  2. ”En rad politiska debatter har anordnats i ämnet”. Vilka de har varit undrar nog de flesta göteborgare. Är det något som vår stad har saknat är det just en riktig debatt om Västlänken med förespråkare för och emot. Det var ju därför jag lämnade in mitt förslag.
  3. ”Företrädare för partierna i kommunstyrelsen och fullmäktige är också tillgängliga för att delta i sådana debatter”. Själva syftet med mitt förslag är att politikerna ska vara tillgängliga och förklara nyttan med Västlänken. Vad det gäller debatt om Västlänken har nätverk som Stoppa Västlänken Nu och Västsvenska Folkinitiativet försökt bjuda in politikerna till öppna debatter men inte fått napp.

Avslag rakt av

Så utan att egentligen förklara varför de inte vill ha en hearing om Västlänken där politikerna kan tydliggöra vilken nytta Västlänken skapar avslog desamma mitt förslag, liksom övriga förslag i detta ämne fast de alla behandlar en fråga ”som engagerar göteborgarna”.

Som inlämnare av det förslag som har fått flest röster kan jag bara konstatera att politikerna hanterar Göteborgsförslaget som trams. För det är tydligt att de inte är speciellt intresserade av att ta del av de tankar och idéer som engagerar oss göteborgare utan verkar helst önska syssla med annat. Orkar göteborgarna komma med fler förslag?

ANNONS

Gunnar Lindgren

ANNONS