Påverka Kina systematiskt under ert besök

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Den 22 maj reser Ann-Sofie Hermansson (S) och Maria Rydén (M) till Shanghai för att skriva under ett nytt samarbetsavtal mellan Göteborg och Shanghai. Sannolikt kommer de att befinna sig bara några mil från en svensk politisk fånge. Bokförläggaren Gui Minhai, som bott flera år i Göteborg, blev 2015 kidnappad på resa i Thailand. Kinesiska agenter låg av allt att döma bakom. Gui Minhai blev bortförd och fängslad efter att han som bokförläggare i Hongkong gett ut böcker som var fullt lagliga där, men som var känsliga för politiker i fastlands-Kina. Fallet visar hur repressionen hårdnat och nu även riktas mot utländska medborgare.

ANNONS

Tydliga försämringar

I april 2017 släppte UD en rapport om läget för de mänskliga rättigheterna i Kina. UD beskriver tydliga försämringar och Amnesty delar analysen. Tortyren fortsätter, religionsfriheten kränks och oliktänkande tystas. Kina avrättar fler människor än hela övriga världen tillsammans – och de lukrativa organstölderna från de avrättades kroppar tycks fortgå.

Göteborg har haft partnerskapsavtal med Shanghai sedan 1986 och Amnesty uppskattar att främjandet av demokrati och mänskliga rättigheter finns med bland målen för samarbetet.

Inget enkelt jobb

Att påverka Kina är inte enkelt men vi tror att Göteborg kan göra mer – utan att riskera relationerna med Shanghai. Vi har i konstruktiva möten med stadsledningskontoret förmedlat detta. Göteborg bör utnyttja den direkta kontakten med den mäktige borgmästaren i Shanghai, Ying Yong. Den politiska ledningen och övriga göteborgska partners måste mer systematiskt söka främja demokrati och mänskliga rättigheter. Inför resan vill vi ge följande råd:

* Möt människor i särskilt behov av uppmärksamhet. Symbolvärdet kan vara stort i att låta delegationen möta personer som inte alltid representerar den officiella bilden av Shanghai. Låt gästlistor till mottagningar präglas av ett människorättsperspektiv.

* Betona rättighetsperspektivet. Uppmärksamma diskriminerade grupper inom alla samarbetsområden.

* Hermansson och Rydén bör påtala att en lösning på fallet Gui Minhai skulle förbättra förutsättningarna för ett gott samarbete.

ANNONS

l Vidareutveckla strategin för demokrati och mänskliga rättigheter. Konkretisera hur målen ska uppfyllas och följas upp.

Peter Nässén och Pär Sköld

Amnesty International Svenska Kinasamordningen/Grupp 175

ANNONS