Reinhold Heggenberger, pensionerad lärare
Reinhold Heggenberger, pensionerad lärare

Inhägna skolor och förskolor som i andra länder

Skolor och förskolor behöver bättre skalskydd för att öka tryggheten och förebygga vandalisering och inbrott. Lär av andra länder, skriver Reinhold Heggenberger.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Reinhold Heggenberger</strong>
    <br> pensionerad lärare
   </br>
Reinhold Heggenberger
pensionerad lärare

Så var det dags igen! Över 250 fönsterrutor krossade på två skolor på Hisingen (7/2). Är det inte fönsterkross så handlar det vanligtvis om vandalisering, klotter, stölder av surfplattor eller anlagda bränder. År 2009 kostade enbart skolbränderna i Sverige nästan en miljard kronor. Bara i krigsdrabbade länder som Irak och Syrien brinner flera skolor.

Utöver det ekonomiska kan en nedbrunnen eller vandaliserad skola få pedagogiska konsekvenser när undervisningen måste ske i provisoriska lokaler under lång tid, som till exempel på Torslandaskolan efter branden samma år som startades av några killar som hade lite tråkigt. Kostnad: 50 miljoner kronor.

Bygger skolor på fel sätt

ANNONS

Jag vågar påstå att merparten av alla bränder, stölder och all skadegörelse är självförvållad och beror på naiva politiker och tjänstemän. För det första bygger vi skolor helt fel i Sverige. Vi vill gärna ha en- eller tvåvånings byggnader i trä, naturnära samt med många fönster i markplan som vetter ut mot skog, skolgårdar eller p-platser. Byggnaderna ligger utspridda och kan vanligtvis nås från många olika håll.

Vem som helst tillåts dessutom vara på skolområdena på helger, lov och nätter. Även många förskolors lekplatser är öppna för allmänheten alla tider på dygnet och grinden som ska hindra barnen från att smita ut kan stå vidöppen på lov och helger.

På Utmarksskolan i Kortedala hade man för flera år sedan stora problem med att unga vuxna med bilar och motorcyklar samlades på skolgården varma sommarkvällar och nätter, buskörde och väsnades så att de boende i området inte kunde ha fönstren öppna i sommarnatten. På Ånässkolan (F-6) kan man på lov och helger se vuxna med hundar röka och lämna fimpar och ölburkar efter sig på lekplatsen. Därifrån är steget inte så långt till att unga killar, som kanske inte ens går på den aktuella skolan, på några minuter slår sönder hundratals fönster med en liten nödhammare från bussen eller en nyårsafton klättrar upp på taket och skjuter in raketer i ventilationen!

ANNONS

Gör skolorna trygga

För det andra inhägnar vi inte skolor som man gör i länder som Portugal, Spanien och Italien, som har en utpräglad staket- och grindkultur. Där är många skolor omgärdade av ett två-tre meter högt staket eller en mur och har vanligtvis enbart en eller två in- och utgångar. När ingen verksamhet pågår, låses grindarna och ingen kommer in. Ofta kan det även vara så att grindarna stängs under skoldagen av omtanke om barnen – inga obehöriga ska kunna komma in; det handlar om trygghet. Till det kommer naturligtvis larm och kameraövervakning av olika slag nattetid.

Det paradoxala med just skolor är att när de byggs eller renoveras, sätts det upp rejäla staket, nattetid tänds strålkastare, varningsskyltar upplyser om larm (Nya Kvibergsskolan). Byggfirmorna är rädda om sina maskiner och sin utrustning, nya vitvaror får inte stjälas. Men när skolan eller renoveringen är klar är det fritt fram igen.

Vi måste tänka om och i nya banor för att skydda skolorna och verksamheten mycket bättre. En skola eller förskola ska vara en trygg arbetsplats som vi måste vara rädda om. Det är dags att inse att larm och kameror inte räcker och att vi nog har ett och annat att lära oss av andra länder.

ANNONS

Stängsel, grindar och staket kan verka ”osvenskt” och skulle kunna se ut som ett fängelse, tycker kanske någon läsare. Men sådant är i dag mycket vanligt, även hos oss. Många landshövdingehus i stan har grindar med portlås. Runt idrottsanläggningar som Kortedala IF:s lokaler (som brunnit ner till grunden en gång) och hos privata företag i industriområdena finns de också och nästan alltid kombinerade med larm. Så varför kan man inte skydda skolor och förskolor på samma sätt?

Bygg rejäla staket

Jag förslår att alla nya skolor byggs med rejäla staket omkring och att ingen ska kunna komma närmare en byggnad än 20 meter när grindarna är stängda. Skolorna ska dessutom ha högst två in- och utgångar och till det naturligtvis larm, bra belysning nattetid, kameraövervakning och så vidare.

Man skulle till att börja med på försök kunna inhägna någon mindre skola, utveckla rutiner och se hur det fungerar. Och sist men inte minst, det finns faktiskt snygga och diskreta staket och grindar. Larm och övervakningskameror räcker helt enkelt inte längre. I längden blir det säkert också billigare med bra skalskydd.

Reinhold Heggenberger

pensionerad lärare

ANNONS