Cecilia Malmström, EU-kommissionär för internationell handel och handelsavtal
Cecilia Malmström, EU-kommissionär för internationell handel och handelsavtal

Gröna företag och miljön vinnare med nytt EU-avtal

Frihandeln har potential att bidra till att bekämpa klimatutsläppen. I helgen kan ett grönt handelsavtal ros i hamn som minskar våra koldioxidutsläpp med tio miljoner ton till 2030, skriver EU-kommissionär Cecilia Malmström.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Cecilia Malmström</strong>, EU-kommissionär för internationell handel och handelsavtal
Cecilia Malmström, EU-kommissionär för internationell handel och handelsavtal

För ett år sen i Paris kom världens ledare överens om ambitiösa klimatmål, men vi behöver inte bara mål utan även akuta åtgärder för att förhindra dramatiska klimatförändringar. Frihandeln har potential att bidra till att bekämpa klimatutsläppen. I helgen träffas ministrar från 16 olika länder och EU för att slutförhandla miljögodsavtalet (Environmental Goods Agreement), som innebär att tullar ska fasas ut för miljöteknik

Klimatutmaningen är heller inte det enda miljöproblemet. Vi måste använda våra resurser smartare, återanvända och producera mindre avfall. Förorenad luft, vatten och mark behöver bli renare. Tar vi bort tullar blir produkter som exempelvis luftvärmepumpar, isolerande fönster, återvinningsmaskiner billigare och fler får råd att köpa dem. Beroende på hur det går i helgens förhandling mellan de 17 parterna kommer avtalet omfatta ungefär tre hundra produkter i kategorier som förnybarenergi, energieffektivisering, luft och vattenrening och återvinning.

ANNONS

Helgen blir avgörande

Kina står inför några av de svåraste miljöproblemen i världen, och man behöver bättre tillgång till teknik som kan bidra till att lösa dem. Stort fokus ligger nu i slutförhandlingarna på att just Kina ska leva upp till de löften man utfärdade på G20 tillsammans med de andra ledarna att avtalet ska vara färdigt 2016. Vi har inte lång tid på oss och helgen blir avgörande. Jag hoppas innerligt att vi tillsammans kan leverera ett avtal nu.

Tack vare att EU haft en tydlig lagstiftning så ligger våra europeiska företag i framkant. I dag ägs 40 procent av alla patent som finns på förnyelsebar energi av europeiska företag. Fyra miljoner européer försörjer sig redan på arbeten som är direkt kopplade till miljövänliga varu- och tjänstesektorer och sektorn förväntas öka snabbt. Eftersom EU också har höga lagkrav framåt så sätter det press på företagen att fortsätta utvecklas och även fortsättningsvis vara världsledande. Ökar efterfrågan genom ökad export så kan de gröna företagen anställa ännu fler.

EU är den största exportören, och svenska företag utgör en viktig andel. Exporten har i dag ett värde av 150 miljarder euro per år. De flesta länder som EU exporterar till har höga tullar på dessa varor. Genomsnittstullen mellan de sjutton länderna är i dag visserligen låg men avtalet beräknas ha mer märkbara effekter för specifika regioner och enskilda produkter.

ANNONS

Minskar utsläppen kraftigt

Vår hållbarhetsanalys visar på tydliga effekter för miljön och ekonomin, men också att avtalet kan inspirera fortsatt värdebaserad handel genom att listan över produkter kan växa och fler länder gå med. Det globala genomsnittet på tullar på dessa produkter är nio procent och Sydamerika leder med tullar på upp till 41 procent. Vår analys visar att avtalet kan bidra med att minska koldioxidutsläppen med tio miljoner ton till 2030. Och givetvis också bidra till att nå FN:s hållbarhetsmål, som handlar om tillgång till rent vatten och tillgång till modern energi till överkomligt pris.

Eftersom vi ofta tänker på handel som den brukade se ut – att en vara är producerad i ett land och exporterat till ett annat – är det lätt att missa att fördelarna med sänkta tullar kan ackumuleras och stimulera länders ekonomi och generera arbetstillfällen även på ställen som tillverkar delar som används, till exempel vindkraftverksdelar från Bangladesh, Kenya, Etiopien och Senegal för att nämna några.

Vi har nu ett ypperligt tillfälle att visa att, trots den senaste tidens bakslag, kan politiska ledare samarbeta internationellt för att leverera och uppfylla våra löften.

Cecilia Malmström

EU-kommissionär för internationell handel och handelsavtal

ANNONS