Ett oansvarigt projekt som drabbar andra

DEBATT: De rödgrönrosas experiment med sex timmars arbetsdag med lön för åtta timmar är inte bara en felaktig prioritering, det är även en utopi eftersom det inte går att finansiera för stadens 53 000 anställda, skriver Maria Rydén (M) och Birgitta Simonsson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Sextimmarsdag, 20/4

I Göteborgs stad pågår det uppmärksammade experimentet med arbetstidsförkortning i äldreomsorgen. Ett kalas som är iscensatt av Vänsterpartiet och legitimeras av övriga rödgrönrosa partier och betalas av skattebetalarna. Projektet sex timmars arbetsdag är märkligt eftersom det vänder sig till några få medarbetare på arbetsplatsen och det är inte sex timmars arbetsdag som det handlar om, utan det är en schemaändring där 30 timmars arbetsvecka genomförs med varierande längd på arbetsdagarna.

Projektet är anmärkningsvärt. Det rullar miljontals kronor för att få svar på frågor om man får mer fritid och känner sig mer utvilad av att jobba färre timmar? Svaret är en självklarhet. Lägg till att tidigare försök med arbetstidförkortning aldrig har kunnat belägga att det är arbetstidsförkortning i sig som får trivseln att öka, utan studier visar att det är traditionellt kända parametrar, som att bli sedd, lyssnad på och att få vara med och påverka som ger trivsel på arbetsplatsen.

ANNONS

Låter påskina

I ivern, över att låta påskina att försöket är lyckat presenteras resultat utan att det finns någon slutrapport. Uppgifterna om att personalen känner mindre stress är en jämförelse med personal som jobbar åtta timmar, utan lönekompensation. Hur hade de jämförande resultaten sett ut om något annat äldreboende hade fått motsvarande 8,5 miljoner kronor att använda fritt efter behov?

Projektet är inte bara märkligt, anmärkningsvärt – det är även högst oansvarigt. För årets drift fanns inte ens pengar. Därför har stadsdelsnämnden Västra Hisingen tagit åtta miljoner kronor från andra verksamheter. Dessa miljoner hade i första hand behövts till satsningar i det dagliga inom äldreomsorgen för att komma till rätta med personal- trygghets och kvalitetsfrågor. Till exempel väntar just nu 364 personer på att få en plats i äldreboende. Alla har de ett behov av äldreboende som är biståndsbedömt. Förskolor och skolor är andra exempel på verksamheter som också hade välkomnat miljonsatsningar. Stadsdelsnämndernas svarta hål är nästintill oändliga, men åtta miljoner kronor hade i vart fall bidragit till att ge några fler den äldreomsorg de så väl behöver.

En utopi

Sex timmars arbetsdag med lön för åtta timmars arbete, är inte bara en felaktig prioritering, det är även en utopi eftersom det inte går att finansiera för stadens 53 000 anställda. Det är en sak om man som enskild väljer att gå ner i arbetstid och lön, men detta tokiga påfund som pågår är att luras. Vi håller tummarna för att kommunfullmäktige fattar det enda kloka och riktiga beslutet att omedelbart avsluta den oseriösa miljonrullningen som pågår på Svartedalens äldrecentrum.

ANNONS

Maria Rydén (M)

kommunalråd Göteborg

Birgitta Simonsson (M)

2:e vice ordförande stadsdelsnämnden Västra Hisingen

ANNONS