Dags att förklara krig mot de kriminella gängen

Svensk lag ska gälla i alla bostadsområden. Det är därför hög tid att förklara krig mot de kriminella gängen. Samhället måste peka med hela handen, skriver Mikael Cederbratt (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

I vissa delar av vårt land gäller inte svensk lag; Södra Rosengård, Tensta, Husby och Biskopsgården. Listan kan göras längre.

I dessa områden styr kriminella gäng. De är beväpnade och begår brott. Det är deras lag som gäller. De unga i dessa områden tyr sig till övermakten för att överleva och göra karriär. Dessa gäng kommer att fortsätta att expandera tills någon stoppar dem och tiden rinner iväg.

Det är statens uppgift att stoppa dem. Problemet är att polisen inte fullt ut klarar av att göra detta tillräckligt snabbt. Polisen är underbemannade, mitt uppe i en krävande omorganisation och missnöjet är stort. Det får till följd att många slutar. Att samla de resurser som skulle behövas för att framgångsrikt stävja de kriminella gängen skulle innebära att man mer eller mindre får tömma övriga landet på poliser.

ANNONS

Det är absolut nödvändigt att göra något och det brådskar. Min uppfattning är att vi, Sveriges nation, skall förklara krig mot de kriminella gängen. I krig använder man sig av samhällets totala resurser.

Därför borde vi se om militärer med polisliknande utbildning under ledning av och tillsammans med polisen kan vinna detta krig.

Måste få bort ledarna

Det är polisen som skall leda verksamheten. Polisen skulle då kunna fokusera på att lagföra gängens ledare och den militära polisen skulle kunna fokusera på att övervaka ordning och säkerhet i områdena.

Det som måste göras är att få bort ledarna för gängen och samtidigt ha en uthållighet att under en längre tid hårdbevaka ordning och säkerhet. Detta skall inte ses som en åtgärd riktad mot alla de hederliga människor som bor i dessa områden utan i stället få dem att känna trygghet. Det måste också skapas en möjlighet att bedriva ett socialt arbete.

Syftet är inte bara att få stopp på brott, upplopp och förstörelse utan att samhället pekar med hela handen till de ungdomar, som är gängens svans, att brottets bana inte är framtiden. Denna exceptionella situation gör att polisen måste få hjälp från andra delar av samhället än vad de normalt får.

ANNONS

Detta förslag är inte ett alternativ till att vi behöver fler poliser i Sverige, vilket är ett obestridligt faktum. Poliserna behöver även uppskattas för sitt svåra jobb.

Min övertygelse från min tid som förtroendevald i Polisförbundet och som chef inom polisen är att när man genomför större förändringar är det nödvändigt att ha Polisförbundet med sig. Det har polisledningen inte lyckats med.

Mikael Cederbratt (M)

tjänstledig poliskommissarie, riksdagsledamot, Strömstad

ANNONS