Att hata EU leder ingenstans

Miljöproblemen är inte nationella utan globala. Därför behöver vi EU-samarbetet för att klara av klimatfrågan, en av vår tids viktigaste utmaningar. Och Sverige bör ta täten i det här arbetet, skriver Åsa Romson (MP).

ANNONS
|
 
    <strong>Åsa Romson </strong>(MP), ordförande riksdagens EU-nämnd
Åsa Romson (MP), ordförande riksdagens EU-nämnd

Med Storbritanniens ja till Brexit lät det som valet står mellan att allt ska styras av EU eller ingenting alls. Sett till hur utvecklingen av EU faktiskt gått är det en djupt felaktig bild. De senaste åren har allt fler länder valt EU-samarbete för att klara vår tids utmaningar samtidigt som varken nationalstater eller lokalsamhällen gett upp sin primära roll för medborgarna. Debatten bör därför gå i riktning att bygga ett EU kring frågor som enskilda länder inte klarar själva.

På EU:s extra toppmöte i september är det EU:s utveckling som står på dagordningen. Svenska regeringen har betonat att EU-samarbetet i dag är särskilt viktigt för arbetet med den globala flyktingkrisen och mot terrorism. Men fler nyttor med EU behöver tydliggöras och argument läggas fram för hur samarbetet blir effektivt.

ANNONS

Miljön rankas högt

I Sverige finns ett stort stöd för ett aktivt miljösamarbete och miljön rankas högt bland politiska frågor i EU-valen. Sverige är ett av de länder som under lång tid utvecklat miljöreglerna i EU. Sverige har därför ett särskilt ansvar.

Tre grundläggande motiv motiverar Europas länder att samarbeta kring miljön:

1. Många miljöproblem stannar inte vid gränsen utan kräver åtgärder i flera länder.

2. Viktiga resurser som fiskebestånd flyttar sig över gränser och måste förvaltas gemensamt.

3. Frihandel och likvärdig konkurrens för företag gör det naturligt att regler om säkerhet och miljö görs likvärdiga.

Alla dessa motiv är i högsta grad aktuella. Det visar inte minst de pågående samtalen mellan miljöministrarna om skärpta krav för renare luft och de för klimatet så viktiga reformerna av handeln med utsläppsrätter. Här behövs Sverige för att driva på med sitt starka miljöengagemang och kunnande.

EU-hat leder ingenstans

Utan ett utvecklat miljösamarbete i EU skulle flera av vår tids största miljöproblem vara betydligt svårare att lösa.

Självklart skulle många miljöregler kunna bli bättre och mer lokalt anpassade. Men de partier som i dag vill att Sverige går ur EU-samarbetet bör vara tydliga med vad de sätter på spel. Miljösamarbetet i EU har varit oerhört viktigt för att miljontals människor i Europa har rent vatten och renare luft.

ANNONS

Att hata EU leder ingenstans, men EU behöver heller inte älskas. Det viktiga är att nyttan av att länder samarbetar går att förstå av alla som någon gång ställer sig frågan vad EU gör och varför. Miljöfrågorna kan här spela en nyckelroll och bör i EU-diskussionen lyftas fram av Sverige.

Åsa Romson (MP)

ordförande riksdagens EU-nämnd

ANNONS