Jonas Spangenbergvd Boklok
Jonas Spangenbergvd Boklok

Amorteringskravet cementerar bostadsmarknaden

Bostadspolitiken borde sträva mot att människor i våra förorter får större möjlighet att äga sitt eget boende och att de därigenom kan sänka sina boendekostnader. Det nya amorteringskravet motverkar detta i bland annat Angered, skriver Jonas Spangenberg, Boklok.

ANNONS
|

Att Angered får fortsätta utvecklas som bostadsområde med både bostadsrätter, radhus och hyresrätter är viktigt för hela området, för Göteborg och för Sverige. Därför är det nya amorteringskravet, som kommer att göra det svårare och dyrare för människor med vanliga plånböcker, fel väg att gå.

Bostadsbeståndet i nordöstra Göteborg består till stor del av hyresrätter. Men här finns en stark efterfrågan från många att hitta andra typer av bostäder. Göteborgs kommuns vilja att utveckla området med andra typer av bostäder än hyresrätter är därför helt rätt. Den generella ambitionen att bygga mer av de typer av bostäder som saknas i området kommer i det långa loppet ge ett bättre samhälle för alla.

ANNONS

Dyrare alternativ

Det finns många fördelar med att bo i hyresrätt, det kan vara skönt att någon annan ansvarar för reparationer och du slipper låsa in pengar i ett boende du kanske inte har för avsikt att bo i så länge. Men det finns en stor nackdel. Hyresrätten är i längden ett dyrare alternativ jämfört med en bostad du själv äger. Det beror på att ägaren till hyresrätten, vare sig den är privat eller en kommun, ställer krav på att varje år göra en vinst på sin investering. En vinst som delas ut till ägaren.

Det är därför extra konstigt att det oftast är människor med små medel eller mindre plånböcker som hänvisas till hyresrätter. Bostadspolitiken borde sträva mot att dessa människor får större möjlighet att äga sitt eget boende och att de därigenom kan sänka sina boendekostnader.

I Sverige är tyvärr ofta bostadsrätter och hyresrätter geografiskt uppdelade, i vissa områden finns det bara hyresbostäder och i andra måste du köpa en bostad för att kunna bo. För att äga ditt boende måste du därför ofta flytta till ett helt nytt område, trots att du trivs där du bor. Det är en dålig uppdelning som leder till en uppdelad bostadsmarknad och ett uppdelat samhälle.

ANNONS

Angelägen utveckling i Angered

Därför är den pågående bostadsutvecklingen i Angered väldigt angelägen. Genom att bygga bostadsrätter och radhus i ett område som tidigare nästan enbart bestått av hyresrätter ges människor möjligheten att äga sitt boende, och ta del av ägandets fördelar, utan att de måste lämna det bostadsområde som de vill bo kvar i. Samtidigt skulle välbärgade områden må bra av ett större inslag av hyresrätter så att vi verkligen får en blandning av bostäder och kan minska segregationen i olika stadsdelar.

Att fler äger sitt boende har alltså stor fördelar, både för de som får en lägre boendekostnad över tid, och för bostadsområdena som får en större blandning av både bostäder och människor. Men för att detta ska vara möjligt kan vi inte försvåra för människor att investera i en bostad. Vi kan nu själva se att många som vill, och som borde ha möjlighet att köpa ett eget boende i Angered, har svårare att få lån än tidigare. Genom allt fler begränsningar kring lån och amortering stängs de ute från tryggheten och möjligheten att få lägre boendekostnader genom att äga sitt boende. Det nya amorteringskravet riskerar med andra ord att fortsätta cementera bostadsmarknaden.

Hård prispress

ANNONS

På BoKlok har vi som mål att bygga bostäder som just vanliga människor med vanliga plånböcker har råd med. Genom hård prispress, och inte minst genom att vi bygger våra bostäder modernt och snabbt i fabrik, kan vi uppnå det målet. Men det hjälper inte att vi kan sänka byggkostnaderna och bygga billigare om människor inte kan finansiera sina bostäder.

Vi går då tillbaka till en situation där det blir allt viktigare för de som vill köpa en bostad att de har tillgång till stora mängder pengar eller att de kan få hjälp av släktingar. Det är inte en rimlig ordning.

Sverige har idag en stor brist på prisvärda bostäder. Genom förslag som gör det dyrare att bygga eller bo riskerar den bristen att förvärras. Oavsett om byggandet är rekordhögt eller ej.

Jonas Spangenberg

vd Boklok

ANNONS