Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De vill ha en plan för hur flyktingboenden ska tas fram

Kommunledningen vill vara bättre förberedda nästa gång.

– Vi valde mellan en halv- och en heldålig process, säger kommunalrådet Ulf Kamne där han står i grönskan i Fiskebäck

Han står på en av de tolv platser där kommunen i januari föreslog att det skulle byggas temporära flyktingbostäder, för att kunna ta emot de 1000 nyanlända Göteborg tilldelats.

– Vi stod inför en svår uppgift och tidspressen tvingade oss till tunnelseende, säger han och beskriver hur Fastighetskontoret på kort tid tog fram ett antal förslag på platser.

 

– Man tog fram tomter som den här. Vi äger den, den är hyfsat plan och det går att anlägga en väg fram till platsen, allt verkade helt görligt.

Men helt görligt var det inte. Bara sex av de tolv föreslagna platserna är fortsatt aktuella och längs vägen har det varit en hel del upprördhet och inte minst oro, som Kamne önskar att man hade kunnat undvika. Han säger att processen dessutom skapat konflikter, sått split mellan grannar och påverkat allmänhetens förtroende för politiker negativt – något han också vill undvika.

– Nu vill vi ha en handlingsplan för att vara med förberedda inför liknande situationer, säger Ulf Kamne, som ser att framtiden kommer att bjuda på en mängd scenarior av krig, klimateffekter eller terrordåd där Sverige kan behöva ta emot stora mängder flyende människor.

 

I budgeten föreslår de rödgrönarosa att fastighetskontoret ska ta fram en sådan plan,  som ska vara färdig under 2017. Det handlar om organisationsfrågor men också hur man i framtiden ska peka ut olika platser och hur planer för hur skolorna med sina lokaler ska kunna hantera en plötslig stor tillströmning.

Ulf Kamne vill inte föregripa fastighetskontorets arbete men tror att en del av svaret ligger i att låta processen ta tid. Han säger att det är viktigt att inte underskatta människors oro och att det måste finnas tid för att se alla sakskäl.

– Jag tror att vi ska titta på många platser utan att det blir så skarpt läge med en gång. 

En idé är att ta fram så kallade reservat för temporära bostäder, på samma sätt som det i dag finns reservat för exempelvis spårväg – reserverat för eventuella framtida behov.

 

När det gäller de tolv platser som föreslogs i januari är det nu sex som ska gå vidare till bygglovsansökan.

Samtidigt håller förvaltningen på att ta fram platser som ska ersätta de sex nedlagda förslagen. Tolv platser var taget i överkant, men eftersom antalet bostäder på varje plats blivit något färre, kommer man behöva ersätta samtliga nedlagda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.