Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Britt-Marie Mattsson: De tre huvudspåren i riksrätten mot Donald Trump

Riskrätten närmar sig för Donald Trump. Och förberedelserna är intensiva både hos demokraterna och republikanerna. Men Donald Trump själv är ett osäkert kort. Han kan stjälpa hela upplägget.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Den 8-9 februari inleds riksrätten i senaten. Demokraterna i representanthuset har formulerat åtalet och fick med sig tio republikaner på skrivningen. Nu ligger avgörandet i senaten där det krävs två tredjedels majoritet för en fällande dom. Den majoriteten finns ännu inte. Fem republikaner gick med demokraterna för att ta upp fallet medan övriga republikaner ville lägga ned åtalet. Det ger en fingervisning om hur det kommer att se ut när domen faller. Sjutton republikaner måste byta sida för att Trump skall fällas.

Åtalet handlar om att Donald Trump uppviglat till stormningen av Kapitolium den 6 januari då valresultatet skulle fastställas.

Det finns nu tre huvudspår när riksrätten drar igång. Demokraternas, republikanernas och Donald Trumps.

LÄS MER: Här är bilderna från stormningen

Demokraternas huvudspår mot Trump

Demokraterna bygger åtalet på bildbevis från stormningen och Trumps uttalanden.

• Trump hävdade redan före valdagen att en förlust skulle bero på valfusk. Efter valet krävde han omräkningar, tog frågan till ett 50-tal domstolar och Högsta Domstolen. Alla avslog. Trots det fortsatte han att hävda valfusk och talade den 6 januari inför den mobb som senare stormade Kapitolium. Han uppmanade dem att vara starka och att ”ta tillbaka” sitt land.

• Bilder och filmer har sammanställts för att koppla ihop Trumps tal och tweets med den våldsamma stormningen.

• Kongressledamöterna och senatorerna var på plats vid stormningen och är därför både vittnen och offer. Men också vakter och poliser kan kallas in för att berätta vad som hände.

• Representanthuset fattade beslut om riksrätt medan Donald Trump fortfarande var president och brottet begicks under presidenttiden. Att senaten tar upp åtalet först sedan Trump avgått har ingen betydelse. Konstitutionen ger den möjligheten. Ett frikännande skulle betyda att det är fritt fram för en president att göra vad som helst under sina sista ämbetsdagar.

• Donald Trump skall hindras för att någonsin mer ha en politisk post, vilket en fällande dom innebär.

LÄS MER: Polis död efter Trump-kravallerna

Republikanernas huvudspår för att försvara Trump

Republikanerna bygger upp försvaret kring att Donald Trump inte längre är president.

• Konstitutionen ger bara kongressen möjlighet att ställa en president inför riksrätt, inte en tidigare president. Även om konstitutionen kan tolkas som att även en före detta president kan åtalas och dömas så är det inte klart skrivet att så är fallet.

• Det finns inget direkt samband mellan Trumps tal och ovilja att erkänna valresultatet och stormningen av Kapitolium. Trump hetsade inte med sitt tal mobben att ge sig iväg.

• Trumps tal och tweets ligger inom ramen för yttrandefriheten.

• Trumps beteende kan uppfattas som klandervärt men är inte tillräckligt för riksrätt.

• Demokraterna drivs av partipolitisk nit.

• Hela riksrättsprocessen riskerar att splittra USA ytterligare.

LÄS MER: Efter kravallerna – Trump erkänner sig besegrad

Trumps spår för att ses som offret

Donald Trump vill att hans advokater även skall få in det påstådda valfusket.

• Valet var riggat till hans nackdel och Joe Biden är inte den legitima segraren.

• Han var i sin fulla rätt att på alla tillgängliga sätt utreda hur valet gått till.

• Alla uttalanden och tweets ligger inom ramen för yttrandefriheten.

• Det är hans plikt mot sina väljare att valresultatet ogiltigförklaras.

• Han har inget ansvar för vad hans väljare och sympatisörer gör.

• Han är det verkliga offret eftersom han vann valet.

LÄS MER: De är personerna som stormade Kapitolium

Trump har bytt ut advokatteamet flera gånger

Demokraternas och republikanernas pläderingar ligger inom ramen för åtalet även om en del republikaner fortfarande inte tror att valet gick rätt till. Det är också denna strikta hållning som minoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, hoppas att alla skall hålla sig till trots att han lovat att den republikanska partipiskan inte skall vina som vid den förra riksrätten om Ukrainaskandalen för ett år sedan då bara Mitt Romney röstade för en fällande dom mot Trump.

Demokraterna håller sig också till åtalet och koncentrera kraften på den omfattande bild- och filmdokumentationen och till uppgifter om hur de som lyssnade till Trump i förväg konspirerat och planlagt stormningen.

Donald Trump har bytt ut sitt advokatteam flera gånger. Det tros hänga samman med att de tidigare inte ville dra in det påstådda valfusket. Om Trump får sina nya advokater att gå med på det – några är namngivna med det är inte helt klart vilka som finns på plats – innebär det att han får in ett helt nytt moment som komplicerar försvaret.

Trump har möjlighet att själv försvara sig i senaten men har avråtts från att delta. Utan tillgång till twitter och Vita husets kommunikationsavdelning har han de senaste veckorna valt tystnaden.