Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De kan vinna Stora Journalistpriset 2016

Här är de nominerade till Stora Journalistpriset 2016 i kategorierna Årets berättare, Årets förnyare, Årets avslöjande och Årets röst.

Under tisdagen presenterades de nominerade till Stora journalistpriset 2016 under en lunchceremoni i Bonniers villa Nedre Manilla i Stockholm. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I år finns det en ny kategori - Årets röst - där Anna Gullberg, chefredaktör för Gefle Dagblad, Magda Gad, krönikör och debattör samt reportern Niklas Orrenius är nominerade. 

Nominerade kategorin Årets berättare:

Lisa Jarenskog och
Alexandra Pascalidou, SVT

Vi kallas tiggare
Motivering: För att de med värme och unik närvaro skildrar både hopplöshet och hopp hos människorna vi oftast bara går förbi.

Negra Efendić
Jag var precis som du
Motivering: För att hon i sin reportagebok återvänder till sin egen flykt och med osentimental blick skildrar krigets spår hos ett barn samtidigt som hon ger liv åt människorna bakom nyhetstelegrammen.

Soran Ismail, Lena Laurén och Jonas Steken Magnusson, SVT
Absolut svensk
Motivering: För ett tevereportage som genom uppriktigt sökande och prövande till sist tvingar oss alla att få syn på mekanismerna bakom vår svenska vardagsrasism.

LÄS MER: Ismail kan få Stora journalistpriset

Nominerade i kategorin Årets förnyare:

Bo Sjökvist, SVT
Mitt psyke och jag
Motivering: För att med mobiltelefon och tålamod skildrat psykiskt lidande på deltagarnas egna villkor och därmed visat att det enkla kan vara det geniala.

Gellert Tamas och Linn Ogelid, Aftonbladet
Det svenska hatet
Motivering: För att de låtit form och innehåll gå hand i hand och skapat en ny standard för långläsning i digital format.

Helena Bengtsson, SVT
Motivering: För att hon som internationell superstjärna inom databas-journalistiken hittar scoopen där andra bara ser ettor och nollor.

Nominerade i kategorin Årets avslöjande:

Bosse Lindquist, SVT
Experimenten
Motivering: För att han med mästerligt berättande gått till botten med misstänkt forskningsfusk och blottlagt en livsföraktande äregirighet inom den akademiska världen.

Mattias Carlsson och Mikael Delin, Dagens Nyheter
Riksrevisionen
Motivering: För att de med oförvitlig nit har avslöjat hur ett systemskifte lett till ett systemfel hos maktens vakthållare.

Richard Aschberg, Aftonbladet
Kommunal
Motivering: För att han i en spektakulär avklädning visat hur de förtroendevaldas slöseri, frosseri och girighet leder till ett svart hål av raserat förtroende.

Nominerade i nya kategorin Årets röst:

Anna Gullberg
Motivering: För att hon som chefredaktör för Gefle Dagblad i en polariserad tid med en tydlig stämma står till försvar för den lokala journalistikens särställning.

Magda Gad
Motivering:  För att hon med obegripligt mod och brutal berättarvilja tar oss med till världens farliga och utsatta platser.

Niklas Orrenius
Motivering:  För att han som outtröttlig reporter och med fulländad stilistik undersöker och dokumenterar vår tids svåraste frågor.

Stora Journalistpriset delas ut på Grand Hôtel i Stockholm den 23 november. Prissumman är 100 000 kronor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.