Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Elaine Eksvärd: Dags för ord från hjärtat till hjärtan

Valåret har börjat och som retoriker håller jag tummarna för historiska tal. Inte de som mekaniskt rapar upp ord som pr-strateger sagt att de ska säga utan ord som går från hjärtat till hjärtan.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Oprah Winfrey höll ett sådant tal på Golden Globe. Hon var personlig, aldrig privat. Hon var professionell, men aldrig distanserad. Det förtrollade och berörde mig och många andra. Hon talade så bra att hon spås kandidera till presidentskapet 2020. Kan man verkligen tala sig hela vägen in till Vita huset? Skeptiker säger att bara för att man kan tala så betyder inte det att man per automatik kan bli president. Jag instämmer, samtidigt som jag anser att hon skulle vara en betydligt bättre president än Donald Trump. Men att vara bättre än någon som är dålig betyder per automatik inte att man är bra. Bara bättre.

Jag tycker samtidigt att det är lite komiskt att se hur vi svenskar tittar på det ”knasiga” USA och att de röstat fram en Trump. Inte på något sätt kan vi relatera till dem och aldrig skulle vi göra som dem i väst.

Men hur många är det som med handen på hjärtat kan säga att de röstar på politiken? Allt för många röstar på partiledaren för ”honom gillar jag”. Det är inte en slump att Moderaterna har ökat i opinionsundersökningarna. Det är inte för att de har ändrat sin politik, de har bara skiftat partiledare. Det är skrämmande hur mycket retorik och person väger över politiken i vårt Sverige. Vi svenskar som ser oss som mycket klokare än cowboysen i USA.

"Ja", invänder någon, "men vi skulle i alla fall inte ha röstat på en kändis.” Är det så säkert? Vi har ännu inte haft en A-kändis som antagit utmaningen mot de andra partiledarna. Tänk er Hans Rosling om han hade levt. Han hade både trovärdighet, en fanclub och åsikter. Det är inte alla kändisar i Sverige som vågar ha åsikter, men Rosling vågade. I denna politiska röra där partierna tappar sin politiska tyngd till förmån för politiskt spel så kan ett alternativ till dessa ideologiska kompromisser plötsligt kännas trovärdiga.

Om influencers får för sig att gå in i politiken så kan de, med mycket lite ansträngning, skaffa sig röster en kommunalpolitiker bara kan drömma om. Varför? Att genomföra idéer kräver sin publik och anhängare. Det finns många skönhetsprodukter som säkert håller samma eller bättre kvalité än LCC. Men Isabella Löwengrip hade mer än en produkt, hon hade Sveriges största blogg. Så många som raljerat över bloggar. Nu inser man att det defacto är ett socialt kapital och där är politiker idag fattiga. Ministrarna idag är för många helt okända.

För att Sveriges politik inte ska gå i USA:s fotspår så måste partiledarna inte bara snacka snyggt, de måste gå från att prata populistiskt till att prata ideologiskt. Det för partipolitikens överlevnad, svenska folkets alternativ och demokratin. Gör inte politikerna det så kommer snart kändisar och influencer ta jobbet. Och Robyn, Petter och Skarsgård kommer kännas som bättre alternativ. Men det betyder inte att de kommer vara bra.

Elaine Eksvärd, retoriker.