Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESSICA GOW / TT
Bild: JESSICA GOW / TT

Elaine Eksvärd: Dags att börja mäta välmående – inte bara pengar

Vi behöver staplar och valutor som mäter andra värden än just pengar. Det skulle vara hållbart både för vår planet och vårt sinne, skriver Elaine Eksvärd.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Sedan jag såg Hans Rosling entusiastisk göra statistik levande och närmare min vardag så har jag gillat statistik. Det var skälet till att jag döpte min ideella organisation till Treskablinoll - just för att de tre sexuellt utnyttjade barnen i varje klass (som är lågt räknat) ska bli noll. Jag gillar siffror som mäter välmående och mänsklighet. Men också lidande så man kan arbeta emot den siffran och få bort den, som min ideella organisation strävar mot.

Min man, han gillar aktier. Man kan riktigt se hur han myser över staplarna som går likt hjärtslag över skärmen. Ungefär som jag ser ut när jag läser om ett i mitt tycke magiskt möte mellan två människor i en roman. Han tycker även om att prata vinstmarginaler och omsättning i våra bolag. Jag är inte lika intresserad av sådana siffror. Men jag har insett att för att slippa ha fokus på pengar så är det bra med ett gäng kronor, tyvärr.

När vi satt på en konferens med våra anställda så pratade Gustav om hur vi skulle öka omsättningen med si och så många kronor och anställa si och så många fler retorikkonsulter. Jag kom på mig själv med att tänka ”varför?”. Varför strävar alla bolag efter att öka sina omsättningar i pengar? Varför finns det inte staplar för andra värden och valutor? Jag hade följt sådana ”hjärtslag” med samma entusiasm i soffan, axel mot axel med Gustav. Gärna staplar som visar på direkt avkastning i våra liv. Staplar som säger:

”Denna vecka har du använt mobilen 37% mindre vilket enligt forskning ökar ditt välbefinnande med 45%. Du har satt som mål att börja träna och fortsätter du så här är ditt välmående så pass bra att det går.”

Eller:

”Du har haft dina sociala medier appar raderade i 30 dagar vilket enligt forskning gjort att ditt välbefinnande ökat med 60% och tendenser till jämförelser minskat med 80%. Grattis!”

Eller:

”Du har nu sammanfattat dagarna med dina barn i sju veckor, vilket gör att de fått 10 dagars egen tid med dig. Det är mer än iphoneknarkare får på 7 år. Grattis!”

Eller:

”Du har inte shoppat kläder på 30 dagar vilket gör att du skippat 13 flygresor (som den genomsnittliga svensken shoppar för) från Kina. Levde alla som du gör nu skulle klimatkrisen vara över om 30 år. Planeten tackar dig! ”

Jag tror kort och gott att vi behöver omsättningar, staplar och valutor som mäter andra värden än just pengar. Det skulle vara hållbart både för vår planet och vårt sinne. Så nästa gång din arbetsplats pratar pengar, kasta upp frågan om att mäta välbefinnande, stress, lycka och konstruktiva relationer på jobbet. Det du! Den dagen det finns sådana staplar så kommer jag sitta där axel mot axel i soffan med Gustav. Lika mysigt med olika valutor. Jag längtar tills den dagen kommer!

Elaine Eksvärd, retoriker och drömmare