Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dödläget ett allt större problem för partierna

Förhandlingarna med Socialdemokraterna misslyckades. Nu straffas Centerpartiet och Liberalerna i GP/Sifos väljarbarometer för försöket. Och efter tre månader utan regering börjar situationen bli besvärande. Men några nya öppningar är svåra att se.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Centerpartiet och Liberalerna backar i december månads väljarbarometer. Uppenbarligen uppskattade inte alla väljare försöken att komma överens med Socialdemokraterna. Men med tanke på att det var ett ganska stort steg de två partierna tog, så är tappet inte särskilt omfattande.

Det är faktiskt inte större än att det är precis på gränsen för det statistiskt säkerställda.

LÄS MER: GP/Sifo: Bakslag för Centerpartiet – tappar i opinionen

Läget börjar bli bekymmersamt

För Liberalerna är läget ändå bekymmersamt. Partiet ligger nu på precis fyra procent och vill nog till varje pris undvika ett extra val.

Men det är inte bara för Liberalerna som situationen är problematisk.

Förtroendet för demokratin har minskat under den långa processen att hitta en ny statsminister.

Istället verkar det ha sjunkit in hos många ledande partiföreträdare att folk börjar tröttna. På väg in i kammaren på fredagsmorgonen sa moderatledaren Ulf Kristersson att han hoppas att vi får en ny regering före jul, eftersom det hade varit "respektfullt mot svenska folket".

Talmannen Andreas Norlén sa vid en presskonferens tidigare i veckan att han ser tecken på att väljarnas förtroende för riksdagen och demokratin minskat under den långa processen att hitta en ny statsminister.

Inga nya öppningar

Därmed inte sagt att vi är närmare en ny regering än tidigare. Precis som väntat röstade riksdagen nej till Stefan Löfven och några nya öppningar tycks inte finnas.

Efter det att Centern bestämde sig för att säga nej till Socialdemokraterna har det spekulerats i att detta hela tiden varit ett stickspår på partiets väg mot att acceptera en Moderatledd regering. Och Aftonbladet rapporterade under torsdagen att trycket nu ökar på Annie Lööf och Jan Björklund för att släppa fram Ulf Kristersson.

Men att Centerpartiet eller Liberalerna verkligen är på väg att ändra kurs finns egentligen inget som talar för. Inför omröstningen sa Annie Lööf att det var ett stort steg för partiet att inleda skarpa förhandlingar med Socialdemokraterna. Hon betonade att Centerpartiet verkligen ville att samtalen skulle leda till någonting konkret och betecknade det till och med som "sorgligt" att det inte gick att få till en lösning.

Ett annat tonläget

Liberalernas ledare Jan Björklund var ännu tydligare med att han var besviken över att man inte lyckades få till en mittenlösning, som höll partierna på ytterkanten utanför inflytande.

Det var alltså ett helt annat tonläge än inför omröstningen om Ulf Kristersson för några veckor sedan, då de verkligen tryckte på hur farligt det var att göra sig beroende av Sverigedemokraterna. I en intervju med Aftonbladet efter fredagens omröstning upprepade Annie Lööf budskapet: Centerpartiet tänker inte släppa fram Ulf Kristersson och därmed medverka till en konstellation som blir beroende av SD.

En viktig skillnad

Det finns de som har haft svårt för att förstå varför Centern kan tänka sig att göra upp med Socialdemokraterna samtidigt som de nobbar sina gamla allianskamrater – och som argumenterat ungefär: "om man vill ha allianspolitik är det rimligare att samarbeta med övriga Alliansen".

Men då har man missat en viktig skillnad.

Med Socialdemokraterna är Centerpartiet oense om sakpolitiska frågor. Sådant går att förhandla om.

Det som förhindrar Centerpartiets medverkan i en alliansregering är att den skulle bli beroende av Sverigedemokraterna. Det går inte att förhandla bort.

Kanske är det därför Annie Lööf nu säger att det är upp till andra partier att röra på sig. Centerpartiets alternativ är uttömda.

Tre tendenser

Liberalerna lever farligt

Liberalerna ligger precis på gränsen till riksdagen och vill nog till varje pris undvika ett extra val.

Centerpartiet straffas

Centerpartiets förhandlingar med Socialdemokraterna faller inte alla väljare i smaken. Partiet backar med 1,3 procentenheter, en statistisk säkerställd nedgång.

Sverigedemokraterna slår rekord

Ökningen är visserligen inte statistiskt säkerställd, men med 20,0 procent noterar Sverigedemokraterna sitt största stöd i en Sifomätning någonsin.