Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De som vill hänga på stranden för sol och bad får skynda sig, snart försvinner värmen för i sommar. Bild: Robin Aron
De som vill hänga på stranden för sol och bad får skynda sig, snart försvinner värmen för i sommar. Bild: Robin Aron

Då försvinner högsommarvärmen

Vädret har varierat kraftigt i sommar. Juli var ovanligt kylig medan augusti levererade årets varmaste dag i Göteborg. Men nu sjunger värmen på sista versen, snart sjunker temperaturen rejält och det väntas en hel del regn.

Årets sommar har varit annorlunda på flera sätt. Juli var kallare än normalt medan augusti var varmare. Måndagen den 17 augusti fick Göteborg sin varmaste dag i år med en toppnotering på 30,9 grader. Senast det var nästan lika varmt var 27 juni med 30,8 grader.

Den senaste tiden har värmen stått och dallrat över Göteborg, med temperaturer på runt 30 grader. Men nu är det snart slut på de riktigt höga temperaturer, så det gäller att passa på att sola och bada. För det blir snart mindre sol och mer ostadigt väder, och temperaturen kommer nästan att halveras.

LÄS MER: Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

– Värmen sjunger på sista refrängen nu, det har varit varmare än normalt, och det fortsätter vara så några dagar till. Temperaturen kommer att ligga på runt 25 grader, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

">
Linus Karlsson är meteorolog på SMHI. Han berättar att de höga temperaturerna som legat över Göteborg kommer snart att försvinna. Bild: SMHI
Linus Karlsson är meteorolog på SMHI. Han berättar att de höga temperaturerna som legat över Göteborg kommer snart att försvinna. Bild: SMHI

Kraftiga regnskurar på väg in över Göteborg

Onsdag fortsätter vara riktigt varm, men det kommer att regna på eftermiddagen. Det kan komma in kraftiga regnskurar med åskinslag över Göteborg. Lokalt kan det bli så mycket som 20 millimeter regn. Regnet kommer att dra in från Skåne och väntas nå ända upp till Värmland.

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Torsdag och fredag kommer också får en del skurar, men inte lika mycket som på onsdagen. Temperaturen hamnar på mellan 20 och 24 grader. När det regnar blir det mer åt den lägre temperaturen.

– Just nu ser helgen ut att bli ostadig, men är några dagar kvar så vädret kan förändras. Lördagen får runt 20 grader, men på söndagen hamnar temperaturen under 20. Vilket är mer normala augustitemperaturer, säger Linus Karlsson.

Början av nästa vecka hamnar på runt 17, 18 grader.

September kan bjuda på lite värme

I SMHI:s prognos ser det inte ut som att värmen kommer tillbaka mer i sommar. Men Linus Karlsson ger oss lite hopp ändå.

– Det kan komma varmare perioder i september, men då inte så varmt som vi haft nu. Temperaturen kan hamna på uppåt 20 grader då.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.